Det är fullsatt på de rättspsykiatriska klinikerna i Sverige. Arkivbild från den rättspsykiatriska enheten i Huddinge.
Det är fullsatt på de rättspsykiatriska klinikerna i Sverige. Arkivbild från den rättspsykiatriska enheten i Huddinge. Bild: Jessica Gow/TT

Överfullt på rättspsyk – dömda på fri fot

De rättspsykiatriska klinikerna i Sverige är sprängfyllda. Alla som döms till vård får inte plats och vissa är nu ute på fri fot.
– Det har eskalerat enormt de senaste två åren, säger Pähr Forsberg vid regionkliniken i Vadstena.

ANNONS

Nationellt är beläggningen på rättspsyk 108 procent, enligt de senaste siffrorna från SKR. Regionen med lägst beläggning ligger på 98 procent, högst är en region med 144 procent.

Pähr Forsberg, verksamhetschef vid regionkliniken i Vadstena som har 86 vårdplatser men 93 patienter inneliggande, menar att siffrorna inte visar hur illa det faktiskt är.

– Siffrorna visar bara vilka patienter vi lyckats få in och att vi är sprängda till gränsen. Det visar inte alla de patienter som borde varit här.

I rättspsykiatrins uppdrag ingår, utöver att vårda dömda personer, att vid behov vårda anhållna och häktade personer samt att bistå vuxenpsykiatrin med särskilt krävande patienter. Inget av dessa uppdrag klarar rättspsykiatrin i Östergötland av. Och så har det varit sedan flera år tillbaka, säger Forsberg.

ANNONS

Fullt överallt

Tidigare har regioner kunnat lösa platsbrist genom att köpa platser i andra delar av landet. Nu är det fullt överallt.

– Jag tror att det är nio månader sedan jag ens försökte ringa och få en plats, jag vet ju, det finns inga platser, säger han.

En allvarlig konsekvens är att rättspsykiatrin tvingas placera patienter hos allmänpsykiatrin. Det innebär färre platser för dem som är i behov av vård men som inte är dömda för brott, säger Susanne Andersson, chefsöverläkare på den rättspsykiatriska kliniken Karsudden utanför Katrineholm.

– Om det inte lugnar ner sig kommer det att bli ett väldigt allvarligt problem, främst utifrån att den allmänpsykiatriska vården utarmas, säger hon.

– Under mina år har jag inte någonsin sett en sådan beläggning som vi har i dag, när jag tittar över hela landet.

Även Pähr Forsberg säger att situationen saknar motstycke.

– Det har eskalerat enormt de senaste två åren.

Platsbristen beror främst på att vårdtiden ökat kraftigt. Vad det beror på vet man inte med säkerhet, frågan ska utredas av SKR.

Dömda på fri fot

I dag bedöms Östergötland sakna 38 vårdplatser för att klara av uppdraget. Konsekvensen är att man har tolv dömda personer som antingen sitter i häkte eller är på fri fot i väntan på plats.

ANNONS

Den person som varit på fri fot längst skulle ha påbörjat sin vård i april 2023, säger Forsberg.

– Jag är bedrövad över att vi har människor som är svårt sjuka som inte får vården de har rätt till. Sedan skulle det naturligtvis vara fruktansvärt om de begick förnyade brott eftersom vi inte klarat av samhällsskyddsuppdraget. Det är en skrämmande tanke.

De rättspsykiatriska klinikerna i landet har under lång tid varit överbelagda enligt siffror från SKR.
De rättspsykiatriska klinikerna i landet har under lång tid varit överbelagda enligt siffror från SKR. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Rättspsykiatrisk vård

Den som lider av en allvarlig psykisk störning och begår brott ska inte dömas till fängelse, utan till rättspsykiatrisk vård. För de flesta som döms till rättspsykiatrisk vård beslutas även om så kallad särskild utskrivningsprövning (SUP).

SUP innebär att förvaltningsrätten, inte chefsöverläkaren, beslutar när en patient skrivs ut. Domstolen ska i de fallen göra en helhetsbedömning av personens situation, där man särskilt beaktar risken för återfall i brott.

2023 var rättspsykiatrisk vård huvudpåföljd i 331 domslut, varav 51 mot kvinnor och 280 mot män. Jämfört med 2014 har antalet domslut med rättspsykiatrisk vård som huvudpåföljd ökat med 27 procent.

Samtidigt som fler personer dömts till rättspsykiatrisk vård har vårdtiderna ökat under flera års tid.

Under 2023 vårdades drygt 2 000 personer inom den rättspsykiatriska slutenvården.

Källa: Brå, SKR

ANNONS