S i Halland föreslår att finansminister Magdalena Andersson blir nästa partiordförande.
S i Halland föreslår att finansminister Magdalena Andersson blir nästa partiordförande. Bild: Nils Petter Nilsson

S i Halland nominerar Magdalena Andersson till ny partiledare

Socialdemokraterna i Halland vill se Magdalena Andersson som nästa partiordförande efter Stefan Löfven, rapporterar Ekot. Det är det första S-distriktet som träder fram med en nominering.
– För oss i Halland har Magdalena Andersson kompetensen, erfarenheten och kraften att leda Socialdemokraterna till valvinst 2022, säger Ronny Löfquist (S), distriktsordförande, till GP.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade vid sitt sommartal nyligen att han avgår som partiordförande vid kongressen i november. Han kommer också att lämna rollen som statsminister.

Finansminister Magdalena Andersson seglade genast upp som storfavorit till att ta över. Och nu går alltså Hallands partidistrikt, ett av totalt 26, ut som först i landet med att nominera henne till uppdraget.

LÄS MER:Löfvens kronprinsessa – briljant och besvärlig

”Hoppas hon axlar uppdraget”

I en intern process där både arbetarekommuner och S-kvinnor deltagit, har Halland enhälligt landat i att det är finansministern som svarar upp mot de egenskaper man ser som viktiga för partiets utveckling på kort och lång sikt. Halland menar att Andersson har kompetensen, erfarenheten och kraften som krävs.

ANNONS

– Vi har fullt förtroende för henne och är stolta att föreslå henne. Vi hoppas att hon axlar uppdraget och blir Sveriges nästa statsminister, säger Löfquist.

Magdalena Andersson själv har hittills sagt varken ja eller nej till att kandidera.

– Vi har nu den här processen i vårt parti och bland våra medlemmar, jag har inte mer svar än så, jag blir lite tråkig papegoja där, sa hon nyligen till GP.

Eneroth en partisekreterarfavorit

Den som väljs till ny partiledare i november kommer också att ha stort inflytande över vem som tar över som partisekreterare. På onsdagen stod det klart att nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad väljer att lämna sin post vid kongressen.

Enligt uppgifter till GP är infrastrukturminister Tomas Eneroth en av de personer som många vill se som ny partisekreterare. Det troliga är att det blir en man som tar över efter Rådström Baastad då S strävar efter en jämn könsfördelning även i partitoppen. En annan som det pratas om internt är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS