Flera skogsbränder har rasat de senaste dagarna nära Sala i Västmanland.
Flera skogsbränder har rasat de senaste dagarna nära Sala i Västmanland.

Salabränder misstänks vara anlagda

Flera nya skogsbränder har upptäckts i närheten av Sala i Västmanland. Polisen kan inte utesluta att samtliga bränder är anlagda. Utanför Umeå bekämpas en annan brand med hjälp av italienska brandflygplan.

ANNONS
|

- Man har säkrat material på platserna som kan tyda på det, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisregion Mitt, om misstankarna att de nya bränderna i Salatrakten kan vara anlagda.

Fyra skogsområden i Virsbo, Möklinta och Askarbäck började brinna under natten till söndag. Bränderna är släckta och polisen har upprättat en förundersökning gällande mordbrand.

- Vi har gjort bedömningen att en potentiell gärningsman kan ha hunnit förflytta sig mellan brandområdena, säger Hedström.

ANNONS

Mellan brandplatserna i Möklinta och Askarbäck är avståndet relativt begränsat, cirka 65 kilometer. Under natten har polisen haft patruller som har kontrollerat fordon och personer i området, men insatsen ledde inte till något gripande. Någon misstänkt finns inte för närvarande.

För några dagar sedan häktades en person i Västmanland misstänkt för att ha anlagt en skogsbrand i Broddbo utanför Sala, i samma område som de senaste bränderna. Den personen släpptes dock fri i fredags.

En annan skogsbrand bröt på söndagen ut i Hörnefors i Västerbotten. Två italienska brandsläckningsflygplan som är tillfälligt stationerade i Örebro har kallats in för att vattenbomba området.

- Allmänheten bör hålla sig borta från dessa områden under tiden som släckningsarbetet pågår, säger Jörgen Boman, kommunikationschef på länsstyrelsen, till Västerbottens-Kuriren.

TT

ANNONS