Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. Bild: Oscar Olsson/TT

UD kallar upp Irans toppdiplomat – Iran svarar

Utrikesdepartementet kallar upp Irans chargé d'affairs efter avslöjandet att landet låg bakom en stor cyberattack förra sommaren.
Iran avfärdar i sin tur uppgifterna som grundlösa anklagelser som "förgiftar" ländernas relation.

ANNONS

En iransk hackargrupp agerade enligt Säkerhetspolisen på uppdrag av den iranska staten när den förra sommaren hackade sig in i en svensk sms-tjänst och skickade tusentals meddelanden med uppmaningar att hämnas koranbrännare.

Detta i en påverkanskampanj mot Sverige.

– Det är mycket allvarligt när en statlig aktör – i det här fallet Iran – kan kopplas till en operation som har haft till syfte att destabilisera, eller öka splittringen i, Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

På tisdagskvällen meddelade utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) att UD har kallat till sig Irans chargé d'affairs i Stockholm "för att inskärpa hur allvarligt vi ser på det inträffade".

ANNONS

Grovt dataintrång

Händelsen utreddes som grovt dataintrång och syftet var att öka konflikterna mellan grupper i samhället, enligt åklagarkammaren. I april lades förundersökningen ned, eftersom det inte ansågs möjligt att ställa någon till svars för de misstänkta brotten.

Men händelsen ska inte ses som utagerad, enligt Strömmer. Det är till exempel fortfarande möjligt att väcka liv i förundersökningen vid en senare tidpunkt.

– Men det är förstås också en fråga länder emellan, säger Strömmer.

Säpo bedömer att Iran är ett av de länder som utgör störst hot mot Sverige, bland annat genom spridningen av desinformation.

– Detta är en påminnelse om att vi har ett allvarligt säkerhetsläge i Sverige och ett antal statliga aktörer som på olika sätt främjar sina intressen mot Sverige, säger justitieministern.

Iran avfärdar

– Varje öppet samhälle har sårbarheter som vi måste arbeta med kontinuerligt. Vi måste flytta fram positionerna och göra vårt skydd mot den här typen av aktioner ännu mer robust, fortsätter Strömmer.

Inom sitt eget ansvarsområde har han bland annat ökat anslagen till Säpo.

I en kommentar till den iranska nyhetsbyrån Tasnim avfärdar Irans ambassad i Stockholm anklagelserna som "grundlösa" påståenden som "förgiftar" ländernas relation, rapporterar AFP.

ANNONS