Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Arkivbild.
Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Utredning nedlagd – Jomshof åter till utskottet

Förundersökningen gällande hets mot folkgrupp mot Richard Jomshof (SD) läggs ner.
Jomshof kommer därmed gå tillbaka som ordförande i justitieutskottet.
”Det var naturligtvis ett mycket glädjande besked", säger Jomshof till TT.

ANNONS

Richard Jomshof har utretts för att ha delat vidare två bilder på X, tidigare Twitter, i maj i år. I förra veckan delgavs han formellt misstanke om hets mot folkgrupp.

Nu har Joakim Zander, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, dock lagt ner ärendet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Richard Jomshof säger i en skriftlig kommentar till TT att det är ett glädjande besked.

"Vi ska ha en stark yttrandefrihet i Sverige, och det gäller såklart också rätten att få kritisera, parodiera och debattera även känsliga ämnen", säger han.

"Politiskt budskap"

Enligt åklagaren föll misstankarna mot Jomshof efter förhöret med honom.

ANNONS

– Han har fått ge sin syn på saken och har berättat att hans avsikt har varit att delta i eller skapa en debatt kring migrationsfrågorna, säger Joakim Zander.

– Han har gjort detta på X, som är en plattform som han använder för att få ut sina politiska budskap. I den kontexten tillsammans med den praxis som råder på området menar jag att det inte längre föreligger någon misstanke om brott.

Påverkar det att han är politiker och att det kan sägas ingå i hans jobb att skapa debatt?

– Ja, man kan säga att det inte är oväsentligt att han är politiker och skapar den här typen av rubriker på sin politiska plattform, samtidigt som det ju på det stora hela pågår en diskussion om migration, säger Joakim Zander.

Två andra fall

I samband med utredningen tog Jomshof en paus som ordförande för riksdagens justitieutskott. Nu återvänder han.

"Jag kommer nu att gå tillbaka till rollen som ordförande i utskottet och fortsätta leda arbetet med att genomföra de reformer som krävs för att mota tillbaka gängbrottsligheten i Sverige”, säger Jomshof.

Efter det att brottsmisstankarna mot Richard Jomshoff blev kända delades hans inlägg vidare av andra på X. Joakim Zander har därefter hanterat två andra anmälningar, som dock inte kommer att leda till något ytterligare.

ANNONS

– Jag har sett det som en tydlig reaktion på mitt beslut att inleda en förundersökning. I det sammanhanget är det tydligt att syftet inte var att uttrycka missaktning mot en folkgrupp, säger han.

X-inläggen som anmäldes

Två bilder som Richard Jomshof delade på X 28 maj anmäldes som hets mot folkgrupp.

I den ena av bilderna välkomnas en migrantfamilj in i ett hus med texten "Europa" på. I nästa bild har huset satts i brand och pappan och sonen i familjen springer därifrån skrikandes: "Islam först"

I den andra bilden räddar en man och två kvinnor i en eka märkt "England" en pakistansk migrant från att drunkna. I nästa bild attackerar migranten de tre personerna i båten och slår mannen överbord med en käpp med texten "Våldtäktsjihad".

ANNONS