Enligt Jonas von Essen, tvåfaldig världsmästare i minne, kan vem som helst träna sig till ett superminne. Arkivbild.
Enligt Jonas von Essen, tvåfaldig världsmästare i minne, kan vem som helst träna sig till ett superminne. Arkivbild.

Vägen till världens bästa minne

Vill du lära dig tusentals decimaler av pi? Eller bara komma ihåg vad du skulle handla i mataffären? Med hjälp av minnestekniker kan vem som helst få ett superminne.

ANNONS
|

I minnes-VM, som börjar i Jakarta på fredag, handlar det till exempel om att lägga hundratals upplästa siffror på minnet, eller om att sortera alla kort i en kortlek i en viss ordning efter bara en kort tids memorering.

För de flesta låter det kanske helt omöjligt. Men det är ingen medfödd supertalang som behövs.

Jonas von Essen, som tog VM-guld i minne både 2013 och 2014, hävdar själv att han har ett medelmåttigt minne, egentligen. Ändå tog det bara ett och ett halvt år för honom att gå från nybörjare till världsmästare.

ANNONS

- För de flesta kommer det nog som en chock att det går att skaffa sig ett extremt bra minne, säger han.

- För mig var det som att upptäcka en dold superkraft. Men det har ju visat sig att det finns tekniker som egentligen vem som helst kan lära sig.

Decimaler av pi

Teknikerna går dessutom att använda till det mesta.

I norska tv-programmet "Hjernekamp" för några år sedan visade von Essen till exempel hur han under en åktur i en av Lisebergs berg-och-dalbanor kunde memorera den exakta ordningen i en slumpmässigt blandad kortlek, eller hur han lyckats lära sig svaren på samtliga 3000 frågor i en utgåva av sällskapsspelet "Trivial Pursuit".

Men han har också svenskt rekord i att rabbla decimaler på talet pi – 13208 stycken – och lär sig fortfarande "ett par hundra" nya decimaler varje dag. Målet: världsrekordet, som just nu ligger på 70030 decimaler.

ANNONS

Nyckeln till superminnet finns i olika minnestekniker. Men att ge generella tips är inte så lätt, enligt Jonas von Essen.

- ”Tänk i bilder” är en ganska diffus uppmaning om man inte vet hur minnestekniken fungerar, säger han.

- Så det riktiga tipset är att läsa på i en bok eller kolla på internet och sedan helt enkelt testa några minnestekniker.

Bilder i palatset

En av de vanligaste metoderna, som von Essen själv gärna använder, är att skapa ett så kallat minnespalats. Han utgår från en plats han känner till väl och placerar sedan ut olika bilder och situationer i en tänkt promenad i palatset.

- Tekniken går verkligen att använda till allt som är av faktakaraktär. I vardagen kanske namn är en grej som många skulle vilja komma ihåg bättre. Men man kan memorera även roliga fakta om saker, eller viktiga saker man behöver göra, säger han.

ANNONS

- Jag memorerar det mesta jag kan lägga vantarna på.

TT

Fakta: Minnes-VM

VM i minne avgörs i år i Jakarta i Indonesien, den 1–3 december.

Svenska deltagare:

Marwin Wallonius, 22, Stockholm: Gör sitt sjätte raka VM och är en av guldfavoriterna. Rankad som trea i världen, tog silver 2015 och 2016. Favoritgren: Binära tal (att memorera en så lång rad som möjligt av slumpmässigt nedskrivna ettor och nollor). Hans personliga rekord ligger på 5040 tal memorerade på 30 minuter, vilket var världsrekord fram till i höstas.

Emma Andersson, 18 år, Öjersjö: Gör seniordebut i VM. SM-silver bakom Wallonius i år. Världsrekordhållare i favoritgrenen abstrakta bilder, som dock inte finns med på VM i år. I grenen gäller det att memorera små abstrakta bilder och sedan ange rätt ordning på bilderna på ett annat papper. Personliga rekordet är 624 memorerade bilder på 15 minuter.

VM avgörs i tio olika grenar, där de tävlande ska memorera exempelvis namn, siffror och ord. Tiden man har på sig varierar, normalt från fem minuter upp till 30 eller 60 minuter.

Sista grenen handlar om att memorera en kortlek så fort som möjligt. Man har sedan fem minuter på sig att sortera en annan kortlek i exakt samma ordning. Världsrekordet för kortast memoreringstid är på 16,85 sekunder, medan Marwin Wallonius svenska rekord ligger på 33,03 sekunder.

Källa: Minnesförbundet.

ANNONS