Träffsäkra prognoser. Wunderground, Foreca och SMHI fick bäst resultat när det gäller träffsäkra väderprognoser för Halland under juni månad enligt Climendos sammanställning.
Träffsäkra prognoser. Wunderground, Foreca och SMHI fick bäst resultat när det gäller träffsäkra väderprognoser för Halland under juni månad enligt Climendos sammanställning.

Vädertjänsterna som du kan lita mest på

Det kan skilja sig mycket åt bland olika väderinstituts prognoser. I juni var prognoserna från Wunderground, Foreca och SMHI mest tillförlitliga i Halland, enligt statistik som Climendo har tagit fram på uppdrag av HN.

ANNONS
|

Det varierar en hel del när det gäller vilken vädertjänst som får bäst träffsäkerhet i Climendos sammanställning av junimånad i Halland. Wunderground får bäst resultat på temperatur i 1-dygnsprognoser och vind i 1-dygns, 3-dygns- och 5-dygnsprognoser. Foreca ligger nummer ett på temperatur i 3-dygnsprognoser medan SMHI ligger först på temperatur i 5-dygnsprognoser.

Appen Climendo, som jämför vädertjänster, visar att de olika väderinstitutens prognoser kan skilja sig mycket från varandra.

Läs också: Hur mycket kan du lita på väderprognoserna?

– Vi har sett stora skillnader ibland. I extrema fall har vi sett tvåsiffriga tal i skillnader i temperatur, säger David von Corswant, en av appens grundare.

ANNONS

Han menar att det vanligaste är att en tjänst säger att det ska bli klarblå himmel medan en annan säger att det ska bli molnigt.

David von Corswant startade jämförelsetjänsten tillsammans med sin bror för att på ett säkrare sätt kunna få reda på vad det ska bli för väder.

– Vill man vara säker ska man titta på olika källor för väderinstitut använder olika modeller för att ta fram data. Vi har suttit och jämfört olika tjänster i 15 år innan vi kom på att vi borde göra det enklare. Vi är surfare och väldigt väderberoende.

Climendo jämför mellan 15-20 vädertjänsters prognoser just nu, men byter ibland ut sajter beroende på vilka som är störst på varje marknad. Enligt David von Corswant finns det ungefär 10 000 väderappar i dag, vilket gör att de måste begränsa sig.

Tjänsten innehåller både 1-, 3- och 5-dygnsprognoser.

– Träffsäkerheten är ganska låg efter att man passerar en 5-dygnsprognos. Då blir det mer gissningsvis. Många har en stark åsikt om vilken leverantör som är bäst, men de vet inte riktigt varför utan har alltid använt den. Därför har våra rapporter många gånger rört om när det gäller vad folk tycker.

ANNONS
ANNONS