15-rummaren från 1904 ska säljas

Klassiska Heijlska villan, byggd 1904, är till salu för 14 miljoner kronor. Villan som är på nästan 600 kvadrat rymmer fyra lägenheter, totalt 15 rum. – Det finns inte många objekt i den här storleksklassen i centrum, säger ägaren Sigvard Bergman.

ANNONS
|

Namnet Heijlska villan kommer från provinsialläkaren Karl-Holger Heijl. Läkarfamiljen flyttade in 1945 som hyresgäster på övervåningen för att bo nära lasarettet som har gett namn åt gatan. Villan syns från Västra Vallgatan och området Södra Villastaden har flera anrika villor som drar blickar till sig.

Sigvard, 50, och Kristin Bergman, 44, har ägt fastigheten sedan sommaren 2004. Anledningen till köpet var att villan såg spännande ut.

– Det här var egentligen inte alls vad vi tänkt oss, men vi föll för charmen, även om det var mycket att göra och ta itu med, berättar Sigvard Bergman, som arbetar som företagsmäklare och Kristin är lärare på Almers.

ANNONS

På 1990-talet byggdes Heijska villan om till flerfamiljshus och 1999 fick innehavaren diplom för god byggnadsvård av Hallands Musei­förening. Sekelskiftets villakultur går inte att ta miste på eftersom exteriören i stort sett är intakt.

Den större lägenheten på villans entréplan renoverade familjen Bergman före inflyttning. Sedan ett par år är de två lägenheterna på den nedre våningen en och utgör ägarbostaden.

– Den här lägenheten var anno 1958 när vi flyttade in. I takt med att barnen har vuxit har vi tagit hela första våningen i anspråk, säger Sigvard, som tillsammans med Kristin betalade cirka fyra miljoner för villan, vilket kan visa sig ha varit en bra affär.

– Det vet vi inte än. Men sen har vi lagt en massa pengar för att renovera också, hur mycket vill jag inte ens tänka på, absolut mer än vad vi köpte villan för, säger Sigvard Bergman.

Invändigt är det modernt. Men det finns många små detaljer som skvallrar om att det är ett 100-årigt kulturarv. Det är högt i tak, burspråk, gamla fönster, veranda och inte minst ett torn med en kupol som har ett vackert ljusinsläpp.

– Jag hoppas lite att det blir en köpare som inte styckar sönder villan till en massa lägenheter. Utan att ägaren bor och tycker om villan så som vi har gjort, någon som är intresserad av villans historia och kan förvalta den, säger Kristin.

ANNONS
ANNONS