Andlig researrangör med hjärtat i Bali och Sverige

Ingela Indiraa Borggren har bott på Bali de senaste 12 åren. Hon berättar för tidningen om vad hon fastnade för i den balinesiska kulturen – och vad som hände när gränserna stängdes för en ö som lever på turism.

ANNONS

Hon kom till ön som kallas ”de tusen gudarnas ö” första gången 1999, som reseledare via Ving. Som många andra slogs hon av en speciell stämning på ön.

– Jag skickades vidare 2002, men längtade tillbaka till Bali hela tiden och ville starta eget. Jag vågade inte ta steget av rädsla för hur jag skulle klara mig, säger Ingela.

Efter livsutmanande stunder kände hon att hon inte hade något val.

– Tar man sig igenom stora kriser kan det komma stor kraft, säger hon.

Ingela hade börjat yoga och studera vedaskrifterna långt tidigare. Verktyg därifrån fick henne att våga, lämna en destruktiv relation, titta på sina rädslor och ta steget att flytta.

ANNONS

– En lärare i Indien tog mig till en plats där jag fick möta mig själv. Det var tufft, jätte- utmanande. Det handlade om att se sina gamla rotade mönster som är ohälsosamma, säger Ingela.

Föräldrar i Stråvalla

Sedan 2009 har hon bott på Bali, under ett stort Banyanträd som hon säger påminner lite om trädet i Avatarfilmen. Platsen har blivit en mötesplats för alla sama-yogalärare runt om i världen. Hon håller yogaklasser där och driver reseföretaget Yatra tours tillsammans med Bruce.

– Han började som min lokalguide och har utvecklats till att bli min balinesiska storebror med största leendet, säger Ingela och ler med hela ansiktet.

De tar med sina gäster på mountainbiketurer ut i landsbygden, till vattenfall, tempel, yogar och för att lära mer om kulturen.

Ceremonier och ritualer är en given del av varje persons liv och vardag på Bali.

– Man behöver inte ha någon religion för att samlas i en cirkel tillsammans och rikta tacksamhet till det man har. Det händer mycket i sig själv och i sitt liv när man tar sig tiden att stanna upp och mötas, säger Ingela.

Varje sommar brukar hon tillbringa hos sina föräldrar i Stråvalla utanför Varberg. Förra året valde hon att stanna kvar på Bali när gränserna stängdes.

ANNONS

– När turismen försvann från en dag till en annan har balineserna haft svårt att hitta nya jobb. Man har satsat alla sina kort på en industri, säger Ingela.

Hon och Bruce har åkt runt till byar på landsbygden och delat ut ris, något de gjort vid andra kriser, så som jordbävningar.

– Med en påse ris kan en hel familj klara sig i en månad, säger hon.

Ingela var aldrig rädd eller orolig för egen del, utan tog sig tid för vidare vedastudier och att utforska ön på egen hand. Den här sommaren har hon varit i Sverige under längre tid, jobbat och har delat med sig av sina kunskaper från Bali.

Vad har Bali gett dig?

– Bali är en hälsosam plats för att växa andligt. I balinesisk kultur finns en djup andlig mening med livet som inte har med det materialistiska att göra, säger Ingela.

I september åker hon tillbaka till Bali och banyanträdet.

– Det har varit en ohållbar turism på Bali och det är ovisst hur framtiden kommer att se ut, säger Ingela.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS