Anrik kår lägger ner –medlemsantalet sviktar

Efter 84 år läggs nu Varbergs Lottakår ner. Anledningen är det vikande medlemsantalet.

ANNONS
|

1924 grundades Sveriges första lottakår i Stockholm. Fem år senare kom rörelsen till Varberg. Efter ett föredrag under rubriken ”Kvinnlig landstormsverksamhet” som hölls på Varbergs hotell grundades Varbergs Lottakår den 7 mars 1929.

Nu när vi skriver 2013 läggs kåren ner. Beslutet fattades av kåren i går kväll.

– Vi lägger ner för att samhället förändras, det går inte att komma ifrån. Sjunker medlemsantalet för mycket i en förening så är det inte roligt att fortsätta. Det måste till ett större medlemsantal för att det ska bli någon mening med det. Vi som är medlemmar i kåren kommer nu att söka medlemskap i andra kårer här i Halland. Eller också kan man välja att bara vara medlem i riksförbundet, säger Ingalill Mattila, som själv gick med i Varbergs Lottakår 1975.

ANNONS

Under många år, från 1940 och fram till årsskiftet 2011–2012, hade kåren sin bas i Lottastugan i Societetsparken. Här höll man möten och traditionsenlig julbasar varje första advent, inklusive kaffe och luciatåg.

– Det har varit en förening som bemötts av respekt. Varbergs Lottakår har varit känd. Den har varit ett begrepp.

Under slutet av 1970-talet hölls stora rekryteringskampanjer och medlemsantalet växte. Medlemmar i Varbergs Lottakår har varit anslutna till alla olika delar inom Försvarsmakten – armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet – och deltagit i stora militärövningar.

Kåren har haft ett eget kårmästerskap i k-pistskytte och några av lottorna har deltagit i tävlingar i skytte inom andra delar av Försvarsmakten. Kåren har också hållit många kurser för sina medlemmar.

– Det känns lite sorgligt att lägga ner kåren men allt har en ände, säger Ingalill Mattila.

Landstormen tillkom 1885 men utvecklades genom införandet av allmän värnplikt 1901. Landstormen bestod av äldre värnpliktiga, från 27 till 45 år och bildade förband som var avsedda för skydd och bevakning av hemorten. Landstormen inkallades vid första världskrigets utbrott. Landstormsförbanden inkallades även 1939 men 1942 ändrades benämningen till lokalförsvarsförband. Dessa förband bestod fortfarande av värnpliktiga av de äldre årgångarna och fanns kvar till värnpliktens avskaffande. Den svenska lottarörelsen var när den bildades en frivillig gren av landstormen.

ANNONS