Apelviken – från bondby till badparadis

Varför är Varberg en kurort och vilka spännande personer har bott i Apelviken? Det kan läsaren få reda på i boken Apelviken, som Lars Grimbeck, ordförande i hembygdsföreningen Gamla Varberg, har skrivit tillsammans med Björn Johansson, Gunnar Carlsson och Stefan Gustafsson.

ANNONS
|

Ni har jobbat med den här boken i två år nu?

– Ja, i över två år. Det var Apelvikens stugägareförening som hade tankar på att skriva en bok om området, men så blev det inte av och då tänkte vi i hembygdsföreningen att det här ska vi driva igenom, säger Lars Grimbeck.

Vad handlar boken om?

– Den består av ett myller av berättelser om Apelviken, från bondby till bad- och surfparadis. Vi ville sätta in det i ett historiskt sammanhang. Det här med att Varberg är en kurort har att göra med att det upptäcktes en hälsokälla här på 1800-talet.

ANNONS

Hur har ni fått reda på alla historier?

– Vi har haft kontakt med massor av människor, lusläst protokoll, gjort personforskning och haft hjälp av kyrkoarkivarier och kunniga personer som vet mycket om dansktiden.

Vad är det mest intressanta som ni har lärt er om orten?

– Det är hur mycket Apelviken har betytt under lång tid och gör fortfarande. Det är ett av Hallands finaste områden med camping, restauranger och caféer. Vi har fått ta del av många spännande historier, bland annat om två arbetardöttrar. Den ena var en katolsk nunna och den andra en fransk änka, vars man hade stupat i första världskriget.

Har ni planer på att skriva fler böcker med Varbergskoppling?

– Jag har massor med idéer som aldrig sinar. Det finns mycket spännande att berätta om Varberg. Hembygdsföreningen har en till bok på gång som kommer ut i höst, men vi vill gärna hålla läsarna på halster.

ANNONS