Man tar inte någonting för givet längre och uppskattar allt som blir av ännu mer, menar de på kultur- och fritdsförvaltningen. F.v Sofie Brinkmo, enhetschef, Fredrika Sjöberg, bibliotekarie barn & unga, Lisa Pedersen, arrangemangsproducent, Kajsa Åberg, bibliotekarie, Sandra Kjetselberg, koordinator ungdomskultur.
Man tar inte någonting för givet längre och uppskattar allt som blir av ännu mer, menar de på kultur- och fritdsförvaltningen. F.v Sofie Brinkmo, enhetschef, Fredrika Sjöberg, bibliotekarie barn & unga, Lisa Pedersen, arrangemangsproducent, Kajsa Åberg, bibliotekarie, Sandra Kjetselberg, koordinator ungdomskultur. Bild: Elina Sundström

Både oro och hopp hos kulturarrangörer

Hur är det egentligen att vara kulturarrangör mitt i pandemins andra högsäsong? En offentlig aktör och två privata berättar om hur de har haft det och vad de ser fram emot.

ANNONS

Tidningen ställde följande frågor till kulturarrangörerna:

1. Hur gick ni tillväga när ni planerade sommarens aktiviteter?

2. Hur har sommaren varit?

3. Vad får ni för reaktioner från era gäster/deltagare?

4. Vad var de största utmaningarna och vad minns ni med glädje?

5. Vad ser ni fram emot framöver?

Josefin Wikevand, Hallifornia:

1. Det var väldigt svårt, med många möten fram och tillbaka. Två veckor innan ändrades restriktionerna och vi kunde arrangera en festival den helg vi brukar ha det. Det gick att få ihop på extremt kort tid tack vare att folk var hemma och vi hade ett upparbetat nätverk.

2. Känslan är fantastisk nu. Vi som anordnade det fick mer tid att njuta under tiden.

ANNONS

3. Väldigt positiva. Vi lyckades fånga kärnan i Hallifornia, att skapa en plats där folk vill hänga, med gästlärare och artister som folk gillar att lära av och titta på.

4. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss och ville inte göra folk besvikna samtidigt som vi behövde ta hänsyn till restriktionerna.

5. Vi ser fram emot att fortsätta skapa härliga upplevelser för människor som främjar gemenskap. Klart att det vore roligt med ett tioårs- jubileum nästa år!

Ulf Cronheim, krögare, Majas:

1. Vi bestämde oss ganska tidigt för att göra en repris på sommaren 2020 och chansade på att restriktionerna inte skulle bli ännu hårdare. Vi bokade artister som ville göra små, intima spelningar för superande gäster inomhus.

2. Då vi satsat på små inomhuskonserter med supé har vi anpassat antalet anställda efter det. Hela familjen arbetar och utöver det har vi en handfull anställda.

3. Många gäster kommenterar att det är lyxigt och undrar om vi kommer fortsätta med konceptet även efter pandemin.

4. Den största utmaningen har varit att planera verksamheten och samtidigt ta hänsyn till restriktioner och ekonomiska stöd som ändras med kort varsel. En annan aspekt är att man som restaurangarbetare är utsatt när det gäller smittorisken. Det känns dock mycket bättre i år när vi vuxna som jobbar på Majas är fullvaccinerade. Det är helt klart de intima konserterna med de grymma artisterna som kommer finnas kvar som det mest positiva från pandemin.

ANNONS

5. Långsiktigt ser vi fram emot att planera vår konsertverksamhet nästa sommar utan restriktioner att ta hänsyn till.

Kultur och fritidsförvaltningen:

1. Många aktiviteter kräver lång planering och det har varit svårt. Vi har också ett uppdrag att erbjuda jobb till kulturutövare. I stället för det stora evenemanget Parkmusiken i Societetsparken, gjorde vi ”Sommartoner” på äldreboenden, en turné med 35 spelningar, det var uppskattat. Vi startade också en podd för att nå ut med kultur, säger Lisa Pedersen.

2. Pandemin har inneburit upp- och nergångar i energi. De har hunnit med praktiska göromål så som renoveringar, planera för framtiden och fått tid till eftertanke.

3. Folk har visat både förståelse och en vädjan om att få gå på evenemang igen.

4. Det har varit utmaningar att ta ansvar på rätt sätt.

5. En ny syn på det djupt mänskliga värdet av att få dela upplevelser tillsammans. Vi känner en viss oro för att barn och unga inte hittar tillbaka till kulturen och befarar att kulturutövare slutar.

5. Att möta människor, jobba tillsammans fysiskt och erbjuda evenemang.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS