Banmästarstugan mitt i Varberg sjunger på sista versen

Rosorna och prästkragarna i trädgården blommar för fullt även denna sommar, men banmästarstugan och dess omgärdande grönska är snart ett minne blott.

ANNONS
|

Här hänger cyklister på styret när de väntar på att järnvägsövergångens bommar ska gå upp och här vrider Volvoraggarna upp volymen på Eddie Meduza. Mitt i smeten under vinterns stiltje såväl som sommarens heta nätter ligger den gamla banvaktarstugan.

Trodde reportern. Men fel. Det här är ingen banvaktarstuga. Det är en banmästarstuga, berättar Lennart Ånestam som bott i stugan. Här fanns nämligen inte bara bostad utan också en liten expedition.

Stugan stod på Platsarna tidigare

Stugan är delvis byggd av material från en tidigare järnvägsstuga som stod vid Beatas lid (Slottsgatans backe). När järnvägen fick sin nuvarande sträckning under 1920-talet flyttades stugan med.

– Man tog det bästa virket från den gamla stugan och satte upp det här. Och isolerade med sågspån. Men tågen har skakat huset så sågspånen ligger nere i källaren. Det har gått åt mycket pengar till värme, säger Lennart Ånestam.

ANNONS

Anställd vid SJ

Familjen Ånestam flyttade in 1972, efter att Lennart fått tjänst som ledningsmästare vid SJ.

– 1993 gick jag i pension. Sen har åren rullat på.

Hur har det varit att ha tågen inpå sig?

– Det har jag inga problem med alls. Problemet är bilisterna på nätterna på sommaren. De ska ut och pinka, och så har de en öl i handen och så åker ölen in i trädgården. Det har varit det värsta. Men de sista åren har jag planterat så jag har fritt från insyn. Det värsta har varit skolavslutningen och midsommarafton. Jag har sett mycket, säger Lennart Ånestam och skrattar.

Stugan har B-klass i bebyggelseinventeringen, vilket innebär att den anses värdefull för regionen (A; nationen, C; lokalt).

Stugan kom i kommunens ägo

Stugan ägs av kommunen. När Trafikverket för några år sedan ville säga upp Lennart Ånestam inför tunnelbygget kontaktade han kommunalrådet Jana Nilsson (S).

– Lennart var glad om han kunde få bo kvar några år till och jag höll med honom. Jag tyckte inte man skulle kasta ut en gammal man från hans hem. Det var ju ingen brådska heller, för tunnelns skull. Så jag tog upp frågan i politiken och vi körde några varv och sedan var vi överens, berättar Jana Nilsson.

ANNONS

De följande diskussionerna med Trafikverket resulterade i ett gåvobrev, undertecknat i november 2011. Kommunen fick stugan av Trafikverket och Lennart Ånestam kunde bo kvar, nu med kommunen som hyresvärd. I gåvobrevet förband sig kommunen att riva stugan så snart Ånestam flyttat ut.

Politisk vända väntar

Häromveckan rapporterade HN om Föreningen Villagatans idé att bevara stugan och skapa en tillhörande rosenträdgård runt den. Men enligt gåvobrevet är alltså banmästarstugans dagar räknade.

Jana Nilsson säger att stugan ska rivas och ge plats för en förlängning av Östra Hamnvägen, Bergenblock (C) att gåvobrevet sannolikt måste efterlevas men att frågan om vägens utformning är öppen för diskussion, och Stenkil (M) att Moderaterna inte tagit ställning ännu.

Väg eller rosenträdgård

Lennart Ånestam är glad att han kunnat bo kvar så länge han gjort. Sedan en tid tillbaka bor han på ett äldreboende. Väg eller rosenträdgård, rivning eller inte?

– Jag bryr mig inte om vilket, jag har inget emot om den rivs – jag vill inte stoppa planeringen.

LÄS MER:Förening vill ha rosenträdgård och elbusslinje på spårområdet

ANNONS