Barnomsorgen ska ha öppet som vanligt

Det blir inga ändringar alls av öppettiderna inom barnomsorgen i Varberg. S, v och kd röstade ner ett kompromissförslag från m, fp och c. - Nu måste vi spara på hela verksamheten istället, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Margareta Fåh-raeus (m).

ANNONS
|

Kritiken var inte nådig mot nämndens beslut i september att från 1 februari minska öppettiderna för kommunens förskolor och fritidshem. I oktober reviderades beslutet och en månad senare, efter massiva föräld-raprotester, beslutades att ta upp ärendet för ny prövning den 15 december.

Moderaten Kerstin Nelfelt presenterade ett förslag, där man till stora delar backade från ursprungsförslaget.

°Ramtiden för ytterligare tre förskolor, Ramstorp i Veddige, Åsby i Derome och Stenåsa i Varberg, skulle ändras från 52,5 till 55 timmar per vecka.

°Dessutom skulle övergångsregler göra det möjligt för redan inskrivna barn att gå kvar på sin nuvarande förskola med oför-

ANNONS

ändrad schematid fram till nästa hösttermin och inga barn med bara ett år kvar till skolstart skulle behöva flytta.

°Fritidshemmen skulle helt återgå till nuvarande ramtider, 60 timmar per vecka. Björn Dahlsten (fp) och Lennart Karlsson (c) stödde förslaget.

Kristdemokraten Ingrid Jordebo och nämndens vice ordförande Göran Stark (s) gick ett steg längre och föreslog att beslutet om nya ramtider skulle upphävas helt och hållet. Och så blev det. Omröstningen slutade 7-6. Med hjälp av kd vann vänsterblocket över nämndens borgerliga majoritet.

- Den besparing som vi trodde vi kunde göra på det här sättet, får vi nu ta på hela verksamheten. Det är svårt att hitta något som inte får negativ effekt för barn och verksamheter, men vi förväntar oss stor hjälp av de partier som gick emot vårt förslag, säger nämndens ordförande Margareta Fåhraeus (m).

Göran Stark (s) tyckte det var bättre att dra tillbaka beslutet helt:

- Förslaget innebar en så ringa besparing. Dessutom vet jag att barnomsorgen gör mycket på eget initiativ för att spara.

ANNONS