Calle Svane gjorde grillbestick av stumparna

Calle Svane började göra hockeyklubbor till nya tjejer i dotterns lag, för att ge alla möjlighet att testa på idrotten. Därefter har två stora intressen slagits samman – hockey och grillning.

ANNONS
|

När 14-åriga dottern började spela hockey för ungefär 1,5 år sedan hjälpte Calle till som hjälptränare.

– När nya tjejer kom så hade flera typ sin farfars gamla, felvända klubba. Jag tog trasiga klubbor och fixade i ordning så att de kunde få bra klubbor när de skulle börja köra, säger Calle.

Hockeyklubbor kan vara dyra och när man testar en ny idrott vet man inte om man vill fortsätta.

– Sparbanksfonden har bidragit med utrustning i form av hjälmar och skydd. Skridskor finns att prova i ishallen. Men ofta vill man ha sin egen klubba, säger Calle.

Han har gjort och skänkt ett 15-tal klubbor och det blev stumpar över.

ANNONS

– Jag googlade vad man kunde göra och såg någon som hade gjort grillverktyg av hockeyklubbor.

Älskar grillning

Han sneglar bakom sig på den stora grillen.

– Ja, det syns ju, jag älskar att grilla, ler han.

– Det är lite som en livsstil. Alla kan vara delaktiga i större utsträckning, barnen kan göra sin egen pizza, det blir en kul grej, att man inte bara själv står i köket.

För design kan han rita och skriva ut delar i 3D-skrivare som han köpte för att kunna ta kreativiteten ett steg vidare. När koden var knäckt om hur det gick till ledde det till fler idéer. Pizzaslicer, kapsylöppnare, adventsljusstakar, värmeljushållare. Kreationerna läggs ut på sociala medier och går att beställa via Calles Instagram och Facebook och hemsidan HockeyBBQ. De har spridits långväga.

– Många tycker att det är en rolig grej. Men huvudsyftet att jag började var tjejhockeyn, att göra min bidragande del för att främja tjejhockeyn, säger Calle.

Själv spelar han med ”gubbarna i Varberg” som han säger. I våras blev han uttagen till ett svenskt lag, Swedish Vikings, till en internationell turnering i Dubai. Men corona satte stopp för resan.

Som det ser ut nu är turneringen framflyttad till våren 2021. Kanske är det till Calles fördel, som bröt armen i februari i en hockeyolycka och precis skulle ha varit klar med rehabiliteringen när flyget skulle gå i påskas.

ANNONS

– Jag blev sjukskriven sex veckor, men avbröt det efter två, så fort gipset åkte av fanns det uppgifter på jobbet att göra, säger Calle.

Till yrket är han polis. Han har hållit mycket i uttrycksförarutbildningar på lokal, regional och nationell nivå de senaste åren.

– Men nu jobbar jag som ”vanlig” polis, i ingripandeverksamheten.

Många som jobbar med människor gör någonting helt annat för att koppla av, är det så för dig med skapandet med?

– Ja, det är rätt gott att ha sin egen lilla bubbla där man kan tänka fritt. En tillflyktsort, som en ventil från det man möter i jobbet, som ger lugn och ro. Jag har alltid hållit på med skapande, säger han och vänder sig mot ett par utestolar som hade kunnat vara designkap.

– Jag såg en bild och ritade upp det och byggde själv, säger han ödmjukt.

Likaså har han renoverat stora delar av huset och byggt hela växthuset på fri hand.

Katten kommer och stryker sig mot benet och några höns traskar till synes mycket gladlynt runt på gräsmattan. Hönshuset är en ombyggd liten lekstuga.

– Mycket handlar om att våga tillåta sig att göra fel. Många är så rädda för att misslyckas och inte kunna allt på en gång. Men då lär man sig ingenting heller. Exempelvis satt jag åtta timmar i går med en kakform jag ville bygga upp för en 3D-ritning, där jag inte fick till att höja upp vissa delar. Det kan ju ses som ett misslyckande, men till slut lyckades jag och det är en jäkligt go tillfredsställelse, säger han.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS