Annika Hellberg, 55 år, var sjuk i långtidscovid i nästan ett år
Annika Hellberg, 55 år, var sjuk i långtidscovid i nästan ett år Bild: Elina Sundström

Coviden släppte inte greppet om Annika: ”Sämre och sämre”

Annika Hellberg, 55 år, var sjuk i långtidscovid i nästan ett år. Nu jobbar hon heltid igen som elevassistent och har återupptagit rollen som spinningsinstruktör efter 14 år.

ANNONS

Den 11 mars i fjol blev Annika sjuk. Det var innan man testade sig för covid men hon är säker på att det var det hon hade, alla symptom stämmer in.

– Symtom på symtom kom efter cirka två veckor efter att jag blev sjuk. Så som värk i hela kroppen, enorm trötthet, huvudvärk, ljuskänslighet, iskalla fötter samtidigt som jag hade en brännande känsla i dem, tinnitus, hjärntrötthet och andfåddhet. Jag hade feber till och från i tio månader, med allmäntillstånd som en kontinuerlig influensa. Sammanlagt var det cirka 53 olika symtom. Vissa av symptomen kom och gick.

Annika berättar om flera besök inom vården som hon säger är rent kränkande.

ANNONS

– Jag åkte in på akuten några gånger för att jag hade det jobbigt med andningen och att jag mådde fruktansvärt dåligt. ”Vad ska vi göra med dig? Du har panikångest eller är utbränd, fick jag höra.

Hittade läkare online

Före sommaren förra året beviljades hon inte mer sjukskrivning.

– Jag kan inte sjukskriva dig längre för en förkylning sa läkaren. Så jag tog ut semesterdagar så jag kunde jobba halva dagar men det gick inte utan blev bara sämre och sämre. Men sedan kontaktade jag en läkare via nätet som direkt kände igen symptomen på långtidscovid och sjukskrev mig direkt.

Sedan hittade Annika en grupp på Facebook för långtidscovid och där hjälpte de varandra och hon lärde känna sin kropp genom att testa sig fram vad som fungerade och inte.

– Jag har alltid haft ett positivt sinne och känner inte efter utan bestämmer mig för att det här ska bli en bra dag. Men jag började inse att det här kommer att ta tid och jag behöver ta det med myrsteg för att inte få bakslag. Jag har tur som har ett stort kontaktnät som kunde komma med mat eller promenera fem minuter med mig, säger Annika.

Sjuk på nytt

Under hösten träffade hon en läkare som lyssnade och trodde på enne. Hon fick trappa upp arbetstiden sakta men säkert.

ANNONS

– När jag hade jobbat heltid i en vecka i början av december blev jag sjuk igen. Jag trodde först att det var ett bakslag, men fick efter två dagar över 40 graders feber precis som i mars och gick och testade mig och jag tänkte ”nej inte nio månader till!”.

Men efter några veckor blev hon snabbare bättre och allmäntillståndet gick tillbaka till normalläge.

– Fysiskt är det nu helt bra igen. Det är bara en tryckande känsla i huvudet och tinnitus kvar. Men det kan jag leva med. Får jag må så här som jag gör nu är jag lycklig!

Hon började med rehabövningar på gym i mars och i april bokade hon sig på ett spinningpass. Men instruktören dök inte upp.

– Jag hörde mig själv att säga att jag kan ta det, jag är gammal instruktör. Så undrade jag, var kom det där ifrån? Jag hade inte suttit på̊ en spinningcykel på̊ 14 år.

Hon blev anställd och håller nu ett pass i veckan.

– Det finns nå̊n mening med allt tror jag och jag är glad att jag hoppade på tåget när jag kände att kroppen va med på det! Varför vänta liksom! Nu har jag fått träningen och det sociala på̊ gymmet och fler nya arbetskamrater och vänner, det är underbart.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS