De förlorade jobbet i coronakrisen – arbetslösheten i Varberg ökade med 41 procent

Coronakrisen har inneburit en turbulent arbetsmarknad och stigande arbetslöshet även i en kommun som Varberg. HN har träffat två av dem som blivit av med sina jobb under pandemin.

ANNONS
|

För varbergaren Karl Bundgaard såg allt ut att vara klappat och klart när han i våras fick drömjobbet som kökschef på restaurang Vrå på Petter Stordalens Posthotell i Göteborg.

– Jag sade upp mig från mitt tidigare jobb som kock på restaurangen Natur. Men jag hann precis börja på tjänsten på Vrå innan pandemin slog till och jag blev uppsagd direkt, berättar Karl Bundgaard.

Under sommaren var han sedan hemma i Varberg för att sommarjobba på Fästningsterrassen, men sedan dess har det varit omöjligt att hitta något nytt jobb.

– Det finns inga jobb i branschen att söka. Jag har jobbat extra på timmar på Posthotellets två restauranger, men där gör jag mitt sista pass nästa helg. Sedan har jag ingenting inbokat, berättar Bundgaard.

ANNONS

Hans situation är inte unik. Under pandemin har arbetslösheten i Varberg stigit på ett ovanligt dramatiskt sätt.

– Det som har varit annorlunda mot tidigare är att arbetslösheten har ökat lika mycket som i riket i övrigt, och till och med lite mer. Så brukar det inte se ut i Varberg. Vi har en stark arbetsmarknad och brukar ha en ganska stor eftersläpning när lågkonjunkturen slår till i resten av landet, berättar Dan Persson, ekonom på kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltning.

Mellan juni 2019 och juni 2020 steg arbetslösheten i kommunen med 41 procent, från 653 öppet arbetslösa personer i åldrarna 16-64 till 1 181 öppet arbetslösa personer.

– Vi pratar trots allt om låga nivåer. Den 31 juni 2019 låg arbetslösheten i Varberg på 2.1 procent och den steg till 3,7 procent i juni 2020. I riket steg arbetslösheten från 3,6 procent till 5,7 procent under samma period, förklarar Dan Persson.

Tidigare under pandemin har prognoserna för arbetslösheten i landet pekat upp mot nivåer uppemot 10 procent.

– Den utvecklingen har vi inte sett ännu, konstaterar Dan Persson.

Att arbetslösheten denna gång slog ovanligt hårt i Varberg kan bero på näringslivets sammansättning.

– Det blir spekulationer från min sida, men det kan ju tänkas bero på att besöksnäringen är stor i Halland, säger Dan Persson.

ANNONS

På ett litet kontor i Ventilo-huset vid Birger Svenssons väg sitter Jonas Birgersson.

Han blev också av med jobbet när pandemin slog till.

– Jag jobbade på reklambyrån Superstudio. När pandemin slog till åkte rullgardinen ner direkt för hela branschen. Alla våra kunder ströp sina marknadsbudgetar direkt. Jag blev permitterad och sedan uppsagd, berättar han.

Det blev en omskakande tid för Birgersson.

– Jag undrade om reklambranschen överhuvudtaget skulle finnas kvar. Jag började söka helt andra jobb. På lager till exempel, eftersom jag har truckkörkort, berättar han.

Men för Birgersson löste det sig till slut väldigt bra. Han fick jobb som projekt- och marknadskoordinator på Potential.vbg, en lokal företagsinkubator som är inriktad på att ge stöd åt lokala småföretag som vill växa.

– Jag hann bara gå arbetslös i ett par månader och blev anställd i somras, berättar Birgersson.

På sitt nya jobb ser han en annan konsekvens av pandemin: att många nu tycks rikta blickarna mot egna företagsidéer.

Är det för att nöden är uppfinningarnas moder?

– Inte bara, tror jag. Jag tror att permitteringsreglerna kan ha gett många tid att fundera. Så var det för min del under våren. Jag hade en period när jag inte arbetade men ändå hade pengar, förklarar Birgersson.

ANNONS

För Birgerssons del mynnade det bland annat ut i att hans hobby – han är musiker i bandet Way Down South – fick en knuff i en ny riktning.

– Jag drog i gång ett livestreamat quiz som jag har haft sedan dess. Det har haft ganska många besökare och jag har nått ut till en helt annan publik än tidigare, berättar han.

Hur arbetsmarknaden kommer att utveckla sig framöver är svårt att förutspå. Dan Persson på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen har inte fått in siffrorna för november ännu.

– Efter sommaren har arbetslösheten legat stilla på en platå. Men vi vet inte hur de hårdare restriktionerna under hösten har slagit ännu, konstaterar han.

Kommunens arbetsmarknadsenhet har fått ett ökat anslag på två miljoner kronor i kommunbudgeten för att hantera den eventuellt ökande arbetslösheten.

– Det innebär att vi kan jobba effektivare med våra arbetsmarknadsåtgärder och förhoppningsvis på så sätt undvika att personerna blir beroende av försörjningsstöd, säger Persson.

För Karl Bundgaards del är framtiden oviss. Han har börjat lansera ett eget projekt på sociala medier där han erbjuder att komma hem till folk och laga mat.

– Det är en nisch som har vuxit fram under pandemin. Jag kan komma hem och laga mat för ett mindre sällskap, det är smittsäkert, säger han.

ANNONS

Men parallellt fortsätter han att söka andra jobb.

– Jag räknar med att behöva lämna restaurangbranschen, för en period i varje fall, säger han.

ANNONS