Viktig läsning. Emelie Andrén tycker det är viktigt att tidigt börja läsa för sina barn. ”Det ger barnen bättre ordförråd och läsförståelse, och är dessutom en mysig stund med föräldrarna”, säger hon.
Viktig läsning. Emelie Andrén tycker det är viktigt att tidigt börja läsa för sina barn. ”Det ger barnen bättre ordförråd och läsförståelse, och är dessutom en mysig stund med föräldrarna”, säger hon.

Emelie Andrén tror på barnbokens framtid

I dag är det mycket som tävlar om barns uppmärksamhet, men författaren Emelie Andrén tror på barnbokens framtid. Nyligen släpptes hennes nya böcker för de allra minsta.

ANNONS
|

Det var inte planerat, det här med bokskapandet. Emelie Andrén, 38, skrattar till hemma i det nybyggda huset i Gamla Köpstad, och nickar åt Max, 6, och Tova-Li, 4, som sitter uppkrupna i soffan. Emelie arbetar visserligen i bokförlagsbranschen men att hon själv skulle bli författare till fyra barnböcker - med en femte på gång - beror på barnen.

När Emelie var föräldraledig tog hon till sagoberättandet när barnen inte ville sova, och så växte historierna fram.

- Jag låg där på nätterna och berättade och berättade. Till slut kände jag: det här är kanske en bok, säger hon.

Så föddes böckerna om barnen Vera och Vilgot som älskar att snickra och bygga. I dagarna släpptes hennes två nya böcker om vännerna Nisse och Nora. I Emelies böcker är barnen nyfikna och påhittiga, har en stark vänskapsrelation och upptäcker världen utan övervakande vuxna.

ANNONS

- Det är lite så jag minns min egen barndom, att vi tumlade runt i trädgården ganska fria, säger hon.

Emelie Andrén är född på 1970-talet. Det var en tid då barnkulturen kunde vara både politisk och socialrealistisk, och inte väjde för ämnen som krig, fattigdom, eller föräldrar i fängelse.

Även i dag pågår en diskussion i branschen om vad som egentligen kan tas upp i barnböcker.

- Alla är överens om att de flesta ämnen är okej, men det handlar mycket om hur tillrättalagt det ska vara. Jag tror att barn tål mer än man tror, men det gäller att lägga sig på rätt nivå så att man inte pratar över huvudet på dem, säger hon.

Emelie tycker att Sverige har fantastiskt bra barnlitteratur, men hon ser hur författarna får allt svårare att nå ut och synas. Hon konstaterar att det är mycket annat som konkurrerar om familjers uppmärksamhet i dag.

- Det är fritidsaktiviteter, det är datorspel, det är telefoner och Facebook. Allt tar tid från bokläsningen. Unga i dag växer upp i ett annat berättande. Det går fort, det är ett klickande och en helt annan snabbhet. Att då sätta sig ner och läsa, det kräver mycket. Men jag tror det är viktigt att ta sig den där tiden, försöka hitta den där pausen, säger hon.

ANNONS

Samtidigt tror hon på framtiden för barnboken, och är övertygad om att den alltid kommer att ha en plats.

– Absolut. Det finns inget som slår känslan av att gå in i en bokvärld, att verkligen sluka en bok. Men det krävs att vi fortsätter att läsa för barnen, säger hon.

Tid för läsning. Det kan vara svårt att hitta tiden för den där bokstunden, säger Emelie Andrén, här med sonen Max och dottern Tova-Li.

Yrke: Barnboksförfattare och säljare/marknadsförare på säljbolag inom bokförlagsbranschen.

Aktuell: Med två nya barnböcker om Nisse och Nora, för barn 0-3 år, med illustrationer av Lisa Moroni.

Familj: Maken Patrik Andersson och barnen Max, 6, och Tova-Li, 4.

Bor: I Gamla Köpstad, sedan 2007. Uppvuxen i Borås, med sommarsemestrar i Varberg.

ANNONS