Smaka på Tvååker brukar bjuda det mesta i matväg – samt mycket mer. I slutet av november är det dags för en julrunda.
Smaka på Tvååker brukar bjuda det mesta i matväg – samt mycket mer. I slutet av november är det dags för en julrunda. Bild: Håkan Johansson

Eventet som ger besökarna en smak av Tvååkers utbud

Förändringar väntar bakom kulisserna. Men Smaka på Tvååker lever vidare. Snart väntar årets julrunda.

ANNONS
LocationTvååker|

Marie Torstensson driver Hermanslycke Bed & Breakfast Café och var med och startade Smaka på Tvååker. Evenemanget sätter två gånger om året fokus på gårdar, odlare, hantverkare och andra verksamheter i och runt orten. Målsättningen är och har varit att bli som en halländsk version av Österlen.

– Jag och Marina Evertsson på Strömma pratade om det redan året innan det startade, att vi skulle visa upp vår verksamhet ute på landet. Då tänkte vi mycket på gårdarna som har köttproduktion. Sedan dröjde det ett år tills det var i verket, säger hon.

De första eventdagarna anordnades i augusti 2017 och att kalla det hela för en succé vore en underdrift.

ANNONS

– Här var helt sjukt med folk. Bara till Hermanslycke kom 400 personer. Ingen hade nog riktigt räknat med den responsen. Då var vi nästan 35 företag som var med.

2018 beviljades projektet 700 000 kronor i Leader­bidrag, vilket har gjort att nätverket har kunnat fortsätta att utvecklas.

Nu har projektledarna Marie Torstensson och Anneli Andersson beslutat sig för att lämna över stafettpinnen till en ny arbetsgrupp.

– Det är ett beslut som har vuxit fram, jag har flera verksamheter och det går inte att driva allt. Men under ett års tid har vi vaggat in den nya arbetsgruppen. Det känns bra. Det är klart att man har tänkt på vad som ska hända, men jag tror på framtiden. Smaka på Tvååker är så pass förankrat nu, bara arbetsgruppen håller i så kommer det att gå bra, säger Marie Torstensson.

Känns det vemodigt?

– När det är som mest att göra har man känt att det ska bli väldigt skönt. Nu framåt vintern kan jag tänka mig att det blir lite vemodigt att man inte är med i toppen. Men det lever ju vidare, det hade varit fruktansvärt om det hade försvunnit, säger Marie Torstensson.

De tre som tar över i arbetsgruppen är Claire Kjerrman på Farmhouse Life, Jens Agerbjer på Kärrets grönsaker samt Kicki Lennartsson på Obbhults gård.

ANNONS

Julrunda i advent

Närmast väntar en julrunda för Smaka på Tvååker under adventshelgen 27–28 november.

– Förra året satsade vi stort och gjorde flyers för att marknadsföra oss. Det var närmare 20 företag som skulle vara med, men allt blev ju inställt. Hittills är det 13 deltagande företag i år, men det kommer säkert till några fler, säger Marie Torstensson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS