Myndigheten för Yrkeshögskolan riktar kritik mot YH-utbildningen Medicinsk sekreterare som anordnas av Varbergs kommun på Campus Varberg.
Myndigheten för Yrkeshögskolan riktar kritik mot YH-utbildningen Medicinsk sekreterare som anordnas av Varbergs kommun på Campus Varberg.

Examensbevis utfärdades innan beslut var fattade

YH-utbildningen medicinsk sekreterare som genomfördes på Campus Varberg 2019 har haft brister. Det konstaterar Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) efter en tillsyn och riktar nu kritik mot utbildningsanordnaren.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Kritiken mot utbildningen riktas efter att en tillsyn av utbildningen genomfördes i november förra året. Det har då visat sig att enligt dokumentationen så ser det ut som att examensbevis för utbildningen har utfärdats innan ledningsgruppen, som är den formella beslutsfattaren, har fattat just detta beslut.

För detta och det faktum att betygen för en annan kurs inom utbildningen inte hade rapporterats in i rätt tid får nu utbildningsanordnaren som är Varbergs kommun kritik. Det framkommer i ett beslut från Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Rektor förklarar misstaget

Emma Tissel är enhetschef och rektor på yrkeshögskolan på Campus Varberg. Hon berättar att ledningsgruppen för utbildningen Medicinsk sekreterare träffades en tid efter sista utbildningsdagen för att fatta det formella besluten om examen. Och att det var vid det mötet som misstaget som ligger bakom kritiken skedde.

ANNONS

– Felet vi gjorde var dateringen, vi skrev utbildningens sista dag på examensbeviset, det borde varit det datum då beslut om examen fattades. Vi kommer dubbelkolla detta i framtiden och både vi själva och MYH är trygga med att vi kommer få detta rätt framöver, säger Emma Tissel.

Ovanligt med den här typen av kritik

Att Campus Varberg får kritik av den här typen av MYH hör inte till vanligheterna enligt Tissel. Men granskas görs de kontinuerligt.

– Vi ser positivt på dessa tillfällen, det är allt som oftast ett kvitto på att våra studerande, som är vårt fokus, får den kvalitativa utbildning som vi har utlovat. Ibland får vi ny kunskap i dessa granskningar, säger Emma Tissel

I det här fallet har det också lett till ändrade rutiner.

– Kritiken om datum för examen var befogad och vi har missförstått kring vilket datum som faktiskt ska stå på bevisen, även om vi aldrig missat formella beslut om examen, säger Emma Tissel.

Utbildningen kommer tillbaka till hösten

Utbildningen medicinsk sekreterare genomfördes inte på Campus Varberg under 2020. Men den kommer att komma tillbaka under 2021.

– Vi är verkligen jätteglada över att återigen få starta utbildningen till hösten efter förra årets paus, säger Emma Tissel.

Efterfrågan på den kompetens utbildningen leder till är stor. Framförallt hos Region Halland som också sitter med i utbildningens ledningsgrupp.

ANNONS

– Det är stort söktryck på utbildningen, säger Emma Tissel.

LÄS MER:700 nya platser på yrkeshögskolan i Halland

LÄS MER:Campus Varberg vill få fler kvinnor till yrkeshögskolan

LÄS MER:Ökat söktryck på Campus Varberg

ANNONS