Fest för kulturella och idrottsliga bragder

Flaggorna i topp över hela landet. Två gånger Kjell delade ut priser på Varbergs teater. Dock inte Nobelpriser utan Varbergs kommuns kulturutmärkelser.

ANNONS
|

Ja, varför inte låta lite av Nobeldagens feststämning flöda över till de kommuninvånare som gjort sig förtjänta av årets pris för kulturella och idrottsliga bragder.

- Kultur är ett vitt och stort begrepp. Kultur är underbart.

Henri Kokko, som presenterade pristagare och artister, angav en varm ton till ceremonin.

Först prisades årets idrottsprestationer: simmarna Sanna Sjöberg, David Karlsson och Daniel Karlsson samt Varbergs Handikappidrotts fotbollslag. Alla har de tagit hem SM-medaljer.

Kulturpristagarna Anna Lagerkvist och Michael Carlsson, som HN berättade om i gårdagens tidning, fick ett stipendium på 10 000 kronor vardera. Anna går andra året på Cirkus Cirkörs utbildning Cirkuspiloterna i Alby utanför Stockholm. Michael är en av sex andraårsstudenter vid filmregiutbildningen på högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet.

ANNONS

- Och vart tar kunskapen vägen en gång? undrade Henri Kokko och vände sig till mottagarna av kommunens hedersplaketter, Alva Peterson och Ture Isaksson, som båda i böcker dokumenterat en gången tid i Varbergs historia. Ture Isaksson, som har berättat om stadsdelen Platsarna i två böcker, har en tredje på gång om stadsdelen Rosenfred. Alva Peterson har i en bok, tjockare än en tegelsten, kartlagt 1800-talets människor i staden inom Vallgatorna.

Två kvinnor och två män fick årets kulturutmärkelser. Två gånger Kjell, det är förstås Engberg och Jäverbo, ordförande respektive vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. De båda herrarna, som i jämlikhetens tecken delar förnamn, förrättade prisutdelningen.

Musik och sång av kulturskolans elever förhöjde feststämningen och på biblioteket hade barnakademin, kulturskolans bild- och formverksamhet, julvernissage för en utställning som pågår till den 19 december.

ANNONS