Flera utmaningar för Västerports arkitekter

Hur ska stadskärnan bevaras, småskaligheten behållas och en unik stadsdel skapas? Det är några av utmaningarna som Västerports tre arkitektteam står inför.

ANNONS
|

På fredagen hade de tre arkitektteamen ett startmöte tillsammans med planprogramgruppen och stadsutvecklingsprojektet från kommunen, samt Jernhusen.

– Det roligaste är att se de här teamens lust och engagemang. De brinner verkligen för det här, säger kommunikatör Cecilia Werner.

De tre teamen EG Architects, Mandaworks/Adept och Spacescape kommer under hösten att ta fram varsitt förslag till stadsbyggnadsstruktur för Västerport.

– Det är många utmaningar. Kommunen har en hög ambitionsnivå och höga mål vad gäller hållbarhet, invånarnas behov och att behålla småskaligheten, säger Eva Minoura från Spacescape.

Hon menar att det finns en uttalad oro för hur stadskärnan ska kunna bevaras och att det finns flera målkonflikter som är utmanande för arkitektteamen att lösa. Martin Arfalk från Mandaworks ger några exempel.

ANNONS

– Det ska vara en grön stad, en tät stad och en stad för alla. Man ska värna om cyklister och fotgängare samtidigt som det ska finnas bilparkeringar. Det blir vår uppgift att lösa det här på ett bra sätt, säger han.

Då arkitektteamen kommer in i en relativt tidig fas i projektet handlar det enligt honom om att få till en övergripande vision och förståelse för en huvudinriktning som området kan få.

Snart måste dock en hel del konkretiseras då medborgardialoger ska hållas under hösten. Antal bostäder, höjd på husen, förskolor och bilparkeringar är några av frågorna som arkitekterna förväntar sig att invånarna vill ha svar på.

– Det är viktigt att ha en öppen dialog med invånarna och också höra vad de boende har att säga. Sedan ska man skapa något unikt och inte snegla för mycket på andra projekt, säger Erik Giudice från EG Architects.

Han ser fram emot att ställa frågor till invånarna om hur de vill att den nya stadsdelen ska se ut. Bo Aronsson, stadsutvecklingskonsult, tycker också att medborgardialoger är viktigt.

– Min uppfattning är att om man gör Västerport rätt, då kan det stärka stadskärnan. Bara att man gör det här projektet kommer att stärka stadskärnan, men jag tror att det kommer att bli ännu bättre om man lyssnar på invånarnas önskemål, säger han.

ANNONS

De färdiga resultaten från arkitektteamen kommer att visas upp för varbergarna i januari 2017.

Resultatet av teamens arbete, tillsammans med medborgargruppernas, kommunens och allmänhetens synpunkter ska arbetas in i planprogrammet.

Fakta: Västerport

Ungefärlig tidplan för projektet:

2017 – Planprogram

2018 – Gestaltningsprogram, detaljplaner och markanvisningsavtal

2019 – Projektering

2020 – Byggstart

De målgrupper som kommer att delta i medborgardialogerna i höst är småbarnsföräldrar, människor som inte bor i centralorten, funktionsnedsatta, lokala handlare/företag, studenter, ungdomar och hembygdsföreningen/museet. Det är grupper som kommunen uppfattar kan vara svåra att nå annars.

Dialoger kommer också att föras med större lokala företagare, byggföretag och en intern grupp med representanter från kommunen.

ANNONS