Förste skräpsyndaren har fått böta

Om du inte gjort det tidigare är det dags att börja tänka dig för innan du slänger skräp på marken. Nu har Varbergspolisen delat ut sin första bot efter att den nya nedskräpningslagen infördes.

ANNONS
|

Den 10 juli trädde den nya lagen mot nedskräpning i kraft och nu har polisen möjlighet att utdela 800 kronor i böter direkt på plats om någon struntar i att slänga skräp som flaskor, snabbmatsförpackningar, cigarettpaket och engångsgrillar i papperskorgen där de hör hemma.

Det var visserligen förbjudet tidigare också men i praktiken var det få som fick sona sitt brott, då det först krävdes att polisen skulle skriva en rapport om saken.

Under Wheels & Wings bötfälldes den första syndaren i Varberg. Det blev en 20-årig man från Alingsås som fick anledning att ångra att han använde Västra Vallgatan som soptipp. Han erkände på plats och har nu 30 dagar på sig att göra rätt för sig. 20-åringen var i går den enda som hittills blivit bötfälld för nedskräpningsförseelse, trots att han knappast var ensam om att skräpa ner i Varberg under helgen.

ANNONS

– Med tanke på vad som hände i övrigt i helgen så har de nog inte haft tid för fler utan har fått koncentrera sig på att förebygga andra brott. I det här fallet var det nog rätt så uppenbart och skedde mitt framför polismannens ögon, säger Jan Nicklasson på Varbergspolisen.

En av dem som välkomnar den nya lagen är tidigare kommunalrådet Gösta Bergenheim (M) som efterfrågat hårdare tag mot nedskräpare i flera år.

– Jag skrev till Riksåklagaren 2008 att den här förseelsen borde ingå i ordningsboten och gjorde jämförelsen med att till exempel urinera på allmän plats. Handläggaren och juristerna tyckte att det var en god idé men RÅ ansåg att det skulle vara alldeles för avancerat för polisen att göra den bedömningen på plats.

Därefter skrev Gösta Bergenheim en motion om saken till partistyrelsen, men den togs aldrig upp. Att lagen till slut är här glädjer honom.

– Jag har fått precis som jag velat och det är förstås väldigt tillfredsställande. Jag tror inte på underverk men det är många små byggstenar som ska bygga ett gott samhälle och detta är kanske en, säger han.

Som gammal kriminalinspektör förstår han att polisen kommer att ha andra saker att ägna sig åt i första hand, men möjligheten att skriva ut böter på plats är ändå ett bra verktyg anser Gösta Bergenheim.

ANNONS

– Det är ytterligare ett instrument som polisen har för att upprätthålla ordning på allmän plats. Och den som får betala 800 kronor tänker sig nog för. Jag körde i stan bägge morgnarna efter Wheels & Wings i helgen och det såg bedrövligt ut. Ingen kan tycka att det är okej.

ANNONS