Gasturbinen ska bort

Den gamla turbinhallen i hamnområdet ska rivas. Det föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott. Utrymmet behövs för att ge plats för fler bilar.

ANNONS
|

Iden fyrkantiga, röda tegelbyggnaden på Hamnplan fanns en gång Skandinaviens första stationära gasturbin. På 80-talet köpte kommunen turbinhallen av före detta Yngeredsfors Kraft.

I samband med att kraftbolaget sålde turbinerna för fem år sedan kläcktes många idéer om vad den gamla industribyggnaden skulle kunna användas till. Konstmuseum, krog, diskotek med mera.

Förre bokhandlaren och Varbergskännaren Carl-Anders Lundgren hävdar fortfarande att turbinhallen skulle bli en utsökt lokal för ett konstmuseum eller kulturhus.

- Jag tycker att kommunen ska ligga lågt med rivningen. Området kommer att utvecklas, när järnvägen försvinner. Och då kan den här byggnaden fylla en funktion som kulturhus.

ANNONS

Den tomma turbinhallen för numera en ganska anonym tillvaro i hamnen. Ännu anonymare är väggmålningarna med Varbergsmotiv, utförda av konstnären Gösta Högardh, Halmstad.

Möjligen har tidens tand gått så illa åt dessa al fresco-målningar, att de inte längre är värda att bevara. Det är vad kommunalrådet Gösta Bergenheim (m) antyder.

Ett enigt arbetsutskott föreslår att den gamla industribyggnaden rivs för att ge utrymme åt fler parkeringsplatser. Det avgörande beslutet tas av kommunstyrelsen.
ANNONS