Hon vill stärka och inspirera föräldrar

Småbarnsmamma och superstark? Absolut. Emma Ekstedt brinner för träning och hälsa. Därför vill hon förmedla samma känsla till andra.

ANNONS
|

Bilar och verktyg fick flytta ut, och Emma Ekstedts träningsredskap fick flytta in. I garagegymmet hemma på gården ryms skivstänger, hantlar och färgglada kettlebells – men inte en enda spegel.

– Här spelar det ingen roll hur man ser ut. Man kan komma direkt från sängen på morgonen, säger Emma Ekstedt.

Emma Ekstedt lämnade ett liv som personalchef i Göteborg och blev egenföretagare med fokus på hälsa och träning i Klastorps by. Efter sin andra graviditet för fyra år sedan ville hon stärka kroppen och coacha andra att göra detsamma. Konceptet "Mammaträning med bebis" föddes.

När bebisarna blev äldre ville mammorna ha mer träning och garagegymmet fylldes successivt med både deltagare och utrustning. Även om hon under de senaste 20 åren alltid arbetat med träningen parallellt, gick det för två år sedan över till att bli på heltid.

ANNONS

Det är fortfarande majoriteten mammor som tränar hos Emma Ekstedt, men numera är det en blandning av åldrar, kön och träningserfarenhet. Det senaste tillskottet i gymmet är en 17-årig kille. Namnet StarkMamma kommer dock bestå.

– Det är en härlig gemenskap, en form av lagkänsla. Du är saknad när du inte är här.

En kvinna som väntar tvillingar i vecka 35 deltar på samma pass som en maratonlöpare, men utifrån sina egna förutsättningar. Enligt Emma Ekstedt gäller det att ge sin kropp de allra bästa förutsättningarna man kan för att må bra.

Verksamheten växer så det knakar. Emma arbetar för att behålla det personliga i träningen, för att komma ihåg detaljer och namn. I dagsläget tränar 150 personer i gymmet hos StarkMamma.

– Nu går det knappt inte att få in fler. Men det är ett angenämt problem, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag vill fortsätta växa med hjärtat, i ett lagom tempo.

Emma Ekstedt pratar passionerat om hälsa och hur hon vill påverka nästa generation. Mat är bränsle och träning är lek, något man också kan applicera på vuxna. Träningen ska bli en naturlig del av livet, inte en sak som hela tiden måste adderas.

ANNONS

– Det handlar inte om att bygga den "snyggaste kroppen", det handlar om att bygga en stark vardagskropp, säger hon.

StarkMamma syns ofta i sociala medier via delningar och egna inlägg. Utöver bilder och filmer från träningspass, skriver hon gärna ett par tänkvärda ord.

Vad är syftet med ditt arbete?

– Att bygga starka och funktionella kroppar som håller i det långa loppet. Människor ska förstå hur grymma de är. Precis som de är, säger Emma Ekstedt.

Fakta: Emma Ekstedt

Yrke: Egenföretagare med fokus på hälsa och träning. Driver StarkMamma Varberg.

Ålder: 40

Bor: Klastorps by

Uppväxt: Skövde och Mariestad

Familj: Gift och två barn

Om Varberg: "Den lilla staden vid havet, som erbjuder mycket vackert och ett bra läge."

Om träning: "En naturlig del i livet. Och så fantastiskt roligt!"

ANNONS