Inget bolag för komvux

Fullmäktige upphävde i går på grund av vikande elevunderlag sitt gamla beslut att lägga komvux i ett bolag. Istället förs verksamheten över till barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS
|

Motståndarna till bolagiseringen höll en låg profil.

- Nu tror alla att jag ska säga: "Vad var det jag sa." Men det gör jag inte. Vi abonnerar inte på sanningen. Att lägga komvux hos barn- och utbildningsnämnden är det bästa förslaget för dagen, men bun har en omfattande verksamhet. Inför nästa val återkommer vi kanske med ett konkret förslag att dela verksamheten på två nämnder, meddelade Eva Perhsson Karlsson (c).

Komvux förs över till barn- och utbildningsnämnden vid höstterminen 2004. Ordförande Margaretha Fåhraeus (m) uttryckte oro för hur nämnden ska klara år 2004 med bara 2,7 miljoner i extra pengar.

ANNONS

- Det kan bli problem för komvux att växa ihop med våra andra verksamheter, varnade hon.

Partikamraten och kommunalrådet Gösta Bergenheim (m) var inte lika orolig.

- Barn- och utbildningsnämnden har ett halvår på sig att fasa in verksamheten.

Själv tillhörde han de fullmäktigeledamöter som röstade fram det upphävda bolaget.

- Verkligheten förändras. Jag ville inte lägga komvux i ett bolag av ideologiska skäl utan jag trodde det skulle bli bättre. Men nu får vi backa till det bästa andrahandsalternativet.

Oppositionsrådet Jana Nilsson (s) tillhörde, när bolagsbeslutet togs i december 2001, samma falang som Bergenheim. Nu passade han på att läxa upp barn- och utbildningsnämnden.

- Barn- och utbildningsnämnden ska bedriva vuxenutbildning i grundnivå. Nu är det viktigt att nämnden verkligen satsar, så att det blir någon utbildning. Det finns en hög kompetens i komvuxorganisationen, som ska utnyttjas maximalt. Driver ni frågan, så kommer det här med ekonomin att ordna sig, försäkrade Jana Nilsson.

ANNONS