Dementerar. Kreativa ledaren Håkan Cullberg ändrar nu sitt uttalande i HN tidigare i sommar. Han menar att han aldrig har planerat att ta fram egna skisser till Västerport. Bilderna togs förra året i samband med att Håkan Cullberg uttalade sig i HN om sina framtida visioner för Västerport.
Dementerar. Kreativa ledaren Håkan Cullberg ändrar nu sitt uttalande i HN tidigare i sommar. Han menar att han aldrig har planerat att ta fram egna skisser till Västerport. Bilderna togs förra året i samband med att Håkan Cullberg uttalade sig i HN om sina framtida visioner för Västerport.

"Jag har blivit missförstådd"

Håkan Cullberg slutar som kreativ ledare för projektet Västerport efter årsskiftet. Samtidigt dementerar han sitt tidigare uttalande om att han skissar på ett eget förslag till den nya stadsdelen.

ANNONS
|

Det var i en artikel i juli i HN som kreativa ledaren Håkan Cullberg uttalade sig om att han inte fick vara med i juryn som utsåg de tre arkitektteamen som ska ta fram skisser till Västerport.

– Jag har självklart kompetens för att sitta med i en sådan här jury. Det är inget snack om saken. Nu blir det ungefär som att man inte begriper vad man har för kompetens i närheten, sade han då.

Han sade också att han planerade att ta fram ett eget förslag på hur den nya stadsdelen ska se ut.

ANNONS

– Det är inga problem. Jag har min kompetens och jobbar vidare. Jag kommer att fortsätta att rita ett eget förslag parallellt med de andra. Det blir väl fyra förslag då. Vi vill skapa något fantastiskt här med Varbergs dna som vi vill föra in i projektet, sade han i artikeln.

Håkan Cullberg fick läsa artikeln och godkände den före publicering.

I en insändare i HN och ett pressmeddelande på kommunens hemsida säger Håkan Cullberg nu att det aldrig har varit aktuellt att rita ett eget förslag till Västerport, utan att han hela tiden har samarbetat med stadsbyggnadsarkitekten Sten Hedelin.

– Jag har blivit missförstådd. Jag har aldrig ritat ett förslag själv, säger han till HN.

Vad har du fått för reaktioner efter artikeln i HN?

– Jag har fått mycket beröm från människor som tycker att det är bra att jag står på mig.

Är du inte nöjd med det då?

– Det är ju lite tudelat, eftersom reaktionerna byggde på något som inte var sant.

I januari 2017 löper Håkan Cullbergs treåriga kontrakt ut och han återgår då till att jobba med sitt eget arkitektföretag.

ANNONS

Enligt Claes Premmert, projektledare för Västerport, kommer inte Cullbergs roll att ersättas då idéstadiet nu är slut. Men någon typ av annan tjänst kan komma att behövas, när projektet nu går in i en ny fas.

– Håkan Cullberg har kommit med mycket idéer och varit en kreativ ledare som kommit med idéer på design och utformning, säger Claes Premmert.

Syftet med insändaren och pressmeddelandet menar han var att förtydliga hur projektet går till och vilka roller de anställda har.

Vad händer med Håkan Cullbergs skissförslag?

– Alla skissförslag som har arbetats fram internt används inte, så är det i ett sådant här stort projekt. Men de bästa av Håkans idéer kommer att arbetas in i det slutliga planprogrammet. Precis som de bästa idéerna hos arkitektteamen och av andra som arbetar internt i kommunen i projektet. Det kommer in många förslag som alla ska kokas ihop till ett färdigt förslag.

Har Håkan Cullberg fått intern kritik från chefer efter artikeln i HN?

– Nej, inte vad jag har hört, men det är möjligt eftersom många inte kände igen det som stod där.

ANNONS

Fakta: Västerport

Kommunen har upphandlat tre arkitektteam som ska arbeta fram varsitt förslag på stadsbyggnadsstruktur för området.

Planprogrammet för Västerport ska bland annat innehålla idéer och studier som tas fram internt, det bästa av arkitektteamens arbete och synpunkter från medborgargrupper och allmänhet.

ANNONS