Engagerade. Kyrkoherde Fredrik Ivarsson och Elke Textor från Lyktan vill att kommunen hjälper till med tak över huvudet för romerna.
Engagerade. Kyrkoherde Fredrik Ivarsson och Elke Textor från Lyktan vill att kommunen hjälper till med tak över huvudet för romerna.

Kalla handen igen för föreningen Lyktan

Kommunen tänker inte betala latrinen för de rumänska romer som bor i husvagnar på kyrkans tomt. – Det är ju beklämmande att kommunen inte ens kan bekosta en sådan sak, säger Elke Textor, som länge har arbetat ideellt.

ANNONS
|

I juni flyttade de rumänska romer som tigger på gatorna i Varberg in i husvagnar på kyrkans mark – vilket HN tidigare har berättat om. Då sökte den ideella föreningen Natthärbärget Lyktan bidrag till en bajamaja som ställdes på plats.

Men några pengar får inte föreningen – kommunstyrelsen har nu avslagit ansökan.

– Det visar så tydligt kommunens inställning när vi som arbetar ideellt gör allt arbete och så kan kommunen inte ens bekosta en sådan sak. Jag finner inte ord för det, säger Elke Textor, verksam i Lyktan.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) är beslutet ren formalia.

– Efter vad jag förstår står redan kyrkan för dusch och toalett, vilket var en förutsättning för att man skulle få tillfälligt bygglov, säger Stenkil.

ANNONS

Men frågan är större än en bajamaja.

–Beslutet har ingen praktisk betydelse. Det är mer en symbolisk fråga att vi söker stöd och engagemang från kommunen, säger kyrkoherde Fredrik Ivarsson, Varbergs församling.

Församlingen har inte sökt pengarna men driver husvagnsplatserna i projektet Tak över huvudet tillsammans med Lyktan och Röda Korset. Till årsskiftet måste de rumänska romerna åter flytta. Kyrkan ska sälja tomten och det tillfälliga bygglovet gäller december ut.

– Vi behöver hitta en annan lösning och det är viktigt att vi är många. Det här berör ju fler än bara civilsamhället, vi är en välbärgad kommun och har råd att vara generösa, säger Fredrik Ivarsson.

Andra kommuner har ordnat tak över huvudet för fattiga EU-migranter och underlättat för människor att söka anställningar, påpekar kyrkoherden. Inkludering av romer gynnar hela samhället, menar han.

Men någon sådan plan har inte kommunledningen.

– Nej, inte mer än att socialnämnden har ansvaret där det är aktuellt, säger Ann-Charlotte Stenkil.

På flera håll i landet har romer utsatts för attacker och husvagnar bränts ner.

– I Varberg har vi varit förskonade, men det finns enskilda rumäner som har blivit attackerade, säger Fredrik Ivarsson.

ANNONS

– Det finns de som vill se fattiga människor som problemet, men problemet är våld, fördomar och förakt mot fattiga människor. Det är där vi har en utmaning.

ANNONS