Kalla vindar och tuffa tornerspel när riddarna intog fästningen i helgen

Riddare i blanka rustningar, runstenar och lägereldar med middagskok. Medeltidsdagarna bjöd på möjligheten att uppleva hur livet tedde sig på 1200-talet.

ANNONS
|

Medeltidsdagarna på Varbergs fästning som pågått underhelgen är ett årligt evenemang sedan ett tjugotal år tillbaka som lockar besökare både från när och fjärran. Många fascineras över möjligheten att få göra en resa bakåt i tiden och känna av livet under medeltiden. En tid som ofta förknippas med ett hårt och slitsamt leverne men som också hade sin charm. Särskilt så här många hundratals år senare.

Hugh Mc Donald från Sydney, Australien, är med för första gången.

- Hemma är jag ofta med i liknande tidstypiska iscensättningar av medeltiden men detta är så mycket mer autentiskt. Att få vara här med Varbergs fästning i bakgrunden med all sin historia är fantastiskt, säger han.

ANNONS

Under natten har han sovit i ett av tälten i det öppna lägret uppe vid Klockenburg. De kraftiga vindarna gjorde vistelsen inte helt idealisk.

– Lite kallt var det. Jag sov på stråbalar och fick svepa ullfiltarna omkring mig. I skydd inne i tältet var det inte så farligt ändå, berättar Hugh Mc Donald.

Maja Sats och Louise Beange lagar mat över öppen eld. Rätten är en tidstypisk kycklinggryta med salvia som heter buknad.

- Det är en lite lyxigare variant av maten som serverades under medeltiden. En stor del av livet bestod av fastetider så det var inte så ofta människor åt kött eller ens hade råd med det, säger Maja Sats.

Johan Käll som klätt sig till soldat är också intresserad av matvanorna från tiden. Han berättar att man under fasteperioderna endast fick äta vattenlevande djur.

– Bäver och säl kunde man döda om de befann sig i vatten så det fanns många kluriga sätt att försöka få tillgång till den sortens djur, säger han.

Martin Davidsen, för helgen kallad för riddare Martin, har skrivit flera historiska romaner hemma i Danmark. Han älskar den här tiden i historien.

– Det här är min personliga hobby. Jag tror att fascinationen kring medeltiden handlar om att det är spännande att förflytta sig till en annan tid. Och det här är lite av en tema-camping, säger Martin Davidsen.

ANNONS

Islandshästarna Dimma och Orka var populära bland barnen som fick pröva på att rida.

– Vi har varit här hela helgen och vi har haft fullt upp, berättar Madelene Jigsjö och Vilja Magnusson som tar hand om hästarna.

Olof Andersson Lind som är timmerman visar hur man tog hand om timmer på medeltiden genom så kallad sprättfällning som ger ett karaktäristiskt fiskbensmönster i träplankorna.

– Det är ett ganska ansträngande arbete men bygger också på en hel del teknik, säger Olof Andersson Lind.

ANNONS