Klart med bygglov
till kvarteret Kyrkoherden

VARBERG Riksbyggen fick till slut bygglov för sin storsatsning i kvarteret Kyrkoherden men byggnadsnämnden var inte enig i sitt beslut. - Varuintaget från Prästgatan ger en dålig trafikmiljö, hävdar Bernt Gustafsson (mp), en av de tre ledamöter som röstade mot bygglovet.

ANNONS
|

Från början var det meningen att varuintaget till den planerade dagligvarubutiken i kvarteret skulle ske från Bäckgatan.

Poängen var att lastbilarna kunde köra runt Domusfastigheten och den vägen ta sig upp på Bäckgatan.

Så kom Netto Marknad in i bilden. Livsmedelskedjan föredrog ett sydligare läge för sin butik med varuintag från Prästgatan.

- Det har varit en strulig process. Felet är att byggnadsnämnden kommer in för sent. Men jag kan inte acceptera en lösning som rimmar så dåligt med kommunens satsning på ett miljöanpassat trafiksystem. Stora lastbilar, som tvingas vända på Prästgatan, kommer att trängas med fotgängare. Gatunämnden har ju förbjudit dem att köra över Platsarna, påpekar Bernt Gustafsson (mp) som tillsammans med kristdemokraten Stig Gesterling reserverade sig mot beslutet. Även Ronald Wessman (m) röstade mot majoriteten.

ANNONS

Byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (c) fick sju ledamöter med sig i beslutet att bevilja bygglov för Riksbyggens nya bostads- och affärshus i kvarteret Kyrkoherden.

- Vår uppgift är att pröva det vi har fått en ansökan om. Vi ska bedöma om det är en rimlig lösning, inte om det är världens bästa lösning. Jag ser inget skäl att säga nej till en trafiklösning, som gatunämnden har godkänt, kommenterar Stefan Stenberg.

Omröstningen slutade 8-3 för bygglov.

ANNONS