Kommunal avgift att vänta för träning utomhus

Brukar du delta i gympa, löpning eller yoga utomhus? Snart kan företaget du är kund hos behöva betala en taxa för det till kommunen. Dålig timing, tycker Petra Alm-Johansson från Golden Wellness.

ANNONS
|

"Bra! Bra!" Det är söndag morgon och Petra Alm-Johansson manar på gruppen som samlats för träning på stranden vid Kåsa. Hon och hennes man Håkan Johansson har haft träningsgrupper utomhus i snart tio år. Numera har Golden Wellness också en anläggning på Johnssons gård, men företaget är uppbyggt på träning i det fria.

Och Golden Wellness är inte ensamma. Den som vill gympa, löpa eller gå på yoga utomhus under ledning av en instruktör har arrangemang från flera företag att välja mellan, och ännu fler har de blivit under coronarestriktionerna.

Nu vill hamn- och gatunämnden belägga de här arrangörerna med en taxa för upplåtelse av offentlig plats. 860 kronor i månaden ska det kosta, per plats. Om taxan blir verklighet eller inte avgörs av fullmäktige i november.

ANNONS

Stranden och skogen en och samma plats?

Men detaljerna är inte utredda. Förvaltningschef Henrik Petzäll kan inte svara på vad som menas med en plats – i de fall att gruppen rör sig från stranden till skogen under samma träningspass – eller om företagen nu också ska boka särskilda platser och tider.

– Vad det nya taxeområdet täcker eller inte blir en tolkning. Det är mycket möjligt att vi behöver utvärdera det efter en tid, säger han.

Mindre träning utomhus? Högre passavgifter för den som vill yoga och gympa? Det återstår att se.

”Svårare att främja hälsan”

Petra Alm-Johansson gillar inte förslaget om en taxa och hon tycker att frågetecknen är väl många.

– Jag kan förstå en avgift om man liksom ockuperar en plats så ingen annan kan vara där. Men vi rör oss ju hela tiden.

– Vi samlas på ett ställe men sedan förflyttar vi oss. Vad ska gälla?

– Jag kan förstå kommunen på ett sätt, men samtidigt gör det här ju det svårare att främja hälsan. Vi aktörer har ju uppmanats att ställa om under pandemin. Just nu är verkligen fel läge att komma med en sådan här sak.

Moderaterna för den nya skatten

– Efterfrågan på att nyttja offentlig plats för sådana här aktiviteter ökar och då är det skäligt att vi tar ut en avgift för det, motiverar hamn- och gatunämndens ordförande Micael Åkesson (M) förslaget.

ANNONS

Mot bakgrund av corona: Vad tycker du om timingen?

– Timingen har jag inga synpunkter på. Vi vet ju inte hur corona utvecklar sig men taxan ska gälla från 2021 och framåt. Det här är en avgift vi ser som skälig att ta ut när kommersiella verksamheter använder våra allmänna platser.

ANNONS