Oroliga grannar. Patrik Bergström är en av de närboende och företräder grannarna som inte vill se en kremeringsanläggning som nära granne på Bengtsgård i Nackhälle.
Oroliga grannar. Patrik Bergström är en av de närboende och företräder grannarna som inte vill se en kremeringsanläggning som nära granne på Bengtsgård i Nackhälle.

Kraftiga protester mot hästkremering

Den planerade kremeringsanläggningen i Nackhälle för smådjur och hästar möter motstånd. Alla grannar protesterar och går vidare om länsstyrelsen säger ja till projektet. – Det är mycket som talar emot en sådan anläggning här, säger Patrik Bergström.

ANNONS
|

Han ingår i den arbetsgrupp som företräder grannarna och som kraftfullt säger nej till planerna.

– Vi oroas kanske främst för det ökade trafiktrycket men också för både lukt och oljud, säger han. Det finns också de som oroar sig för att värdet på deras fastigheter ska sjunka med en sådan anläggning i närheten.

Det är Lars Andersson i Himle och hans son Johnny Nilsson, som via företaget Häst- och smådjurskremering i Väst Sverige AB, lämnat in ansökan om etableringen på fastigheten Bengtsgård. Där är avsikten att uppföra en kremeringsanläggning med två olika stora ugnar. I ansökan uppger företaget att beräknad total mängd hästar och smådjur som kommer att förbrännas till mellan 50 ton och 18 000 ton årligen, förmodligen mellan 500 ton till 1 000 ton.

ANNONS

Länsstyrelsen samlar just nu in yttrandena och har förlängt tiden till 29 december. Därefter ges sökanden möjlighet att yttra sig över inkomna synpunkter innan beslut tas.

– Ett beslut kan kanske tas kring månadsskiftet februari/mars nästa år, säger länsstyrelsens handläggare Martin Gometz.

En tung instans är kommunens MIljö- och hälsoskyddsnämnd som sammanträder på måndag (15/12) och fattar beslut om sitt yttrande till länsstyrelsen.

– Utan att föregripa nämndens beslut kan jag säga så mycket att vi ser positivt på etableringen men har ett antal villkor som det ska tas hänsyn till, säger nämndens ordförande Lilith Rosén.

Det gäller bland annat anläggningens skorstenshöjd, askspridning, att mätning av partiklar ska genomföras liksom begränsning av antalet djurkroppar som samtidigt får förvaras på anläggningen vid ett och samma tillfälle.

Lars Andersson säger sig ha förståelse för grannarnas protester och oro.

– Det har jag respekt för men det är viktigt att understryka att det inte handlar om sjuka djur, säger han. Vi hade hoppats komma i gång ganska snabbt men nu blir det väl inte så.

Säger länsstyrelsen ja kommer det att överklagas till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

– Ja, det gör vi, säger Patrik Bergström. Det blir som en mindre industri och vi anser att det finns bättre platser som stör grannar mindre och där trafiklogistiken kan lösas på bättre sätt. Dessutom är området i Nackhälle ett populärt rekreationsområde som utnyttjas allt mer.

ANNONS

Slutligen kan ärendet hamna i ytterligare en instans, Mark- och miljööverdomstolen.

ANNONS