Kraftsportklubben hoppas få ett lyft – efter tv-succén

Sofia Lofts succé med seger i Mästarnas mästare får Varbergs Kraftsportklubb att hoppas på fler medlemmar, framförallt bland kvinnorna.
– Det är generellt mer accepterat med kvinnor som har stora muskler, säger Sofia Loft.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Den före detta styrkelyfterskan Sofia Loft har under våren satt kraftsporten på den svenska idrottskartan då hon gjort succé i SVT:s program Mästarnas mästare, som hon till slut vann.

– Jag tror att det kan väcka upp ögonen hos många. Kraftsport är en liten sport här men väldigt stor i resten av världen, säger Sofia Loft.

Hon menar att intresset för sporten ökar hela tiden, och framförallt hos kvinnor.

– Det är generellt mer accepterat med kvinnor som har stora muskler och det tror jag är en stor faktor. Sedan har sociala medier spelat in en hel del också. Tidigare har det knappt synts alls men nu finns det massor att hitta om man är intresserad.

ANNONS

Klubben försöker locka tjejer

Trots den till ytan lite småruffiga och kalla källarmiljön råder en väldigt gemytlig stämning i Varbergs Kraftsportklubbs träningslokaler. Klubben bildades egentligen 2020 men på grund av pandemin invigdes den så sent som i höstas.

– Vi kände direkt att så här ska vår lokal se ut. Det är lite ruffig miljö och lite källaraktigt, precis som man tänker sig att en kraftsportklubb ska vara, säger Peder Klingborg, som är kassör och en av grundarna.

En av tjejerna som fastnat för styrkelyft är Emelie Frid, 35. Hon har hållit på och tränat i ungefär fyra år. För henne blev kraftsporten en ögonöppnare vad gäller träning.

– Jag insåg att man kan träna bara för att bli starkare. Man fokuserar inte på utseende utan enbart på hur stark kroppen kan bli. Jag har haft ätstörningar under hela min uppväxt men nu tränar jag på ett sätt som är säkert, vilket gjort att jag känner mig stadigare och tryggare även på andra plan, säger hon.

Som ett led i att locka fler tjejer till klubben arrangerades en kväll enbart avsedd för tjejer som ville prova på. Nora Borsing, 22, var en av initiativtagarna, tillsammans med Rebecca Gustafsson och Rebecca Jakobsson.

– Det var en extremt lyckad kväll. Vi vet att vissa tjejer inte alltid vill träna med stora och starka killar så då arrangerade vi det här. Vi hoppas göra det igen någon gång i höst, säger Nora Borsing.

ANNONS

Varbergs Kraftsportklubb fokuserar både på tyngdlyftning och styrkelyftning. För att locka fler medlemmar har man även arrangerat träff för pensionärer i Nöjesparken, och man vill framöver även fokusera på att med workshops locka unga nybörjare.

En sport för alla

Ett exempel på att alla kan börja med kraftsport är Maria Rüger, 65. Hon går snart i pension från sitt jobb som förskolelärare och hittade till sporten för två år sedan.

– Jag såg folk som tränade kraftsport på gymmet i Veddige och frågade hur ung man måste vara för att börja. De sade att det inte spelade någon roll så jag provade.

Hon märkte snabbt att hon hittat sin grej, detta trots att hon bland annat har två diskbråck och stundtals ont i sin ländrygg.

– Jag frågade min läkare extra om detta och han sade att så länge det känns bra ska jag fortsätta. Detta ger mig sådan glädje med alla positiva människor.

Maria har personbästa 130 kg i marklyft, 60 kg i bänkpress och 95 kg i knäböj. Hon tävlar också ibland och har två mål.

– Jag skulle vilja tävla i veteran-SM och klara över 100 kg i knäböj.

Sofia Lofts framgångar må ha gett sporten en god exponering men det krävs mer för att få den att fortsätta växa i Sverige.

ANNONS

– Vi måste synas och komma ut mer och visa upp oss. Det finns stora möjligheter nu med sociala medier och poddar och tv, att nå ut till andra som kanske vill hålla på, säger hon.

ANNONS