”Lagvidrigt” – FUB rasar mot kommunen

Föreningen FUB anklagar kommunen för att systematiskt kringgå lagen och tvinga funktionshindrade att flytta.

ANNONS
|

– Det är ett helt sjukt agerande från kommunens sida. Jag har svårt att hitta ord för det, säger Willy Engebrethsen, rättsombud för FUB i Halland, inkopplad i flera fall.

Enligt kommunen ska servicelägenheter för funktionshindrade bara vara tillfälliga, tills man klarar den vanliga bostadsmarknaden.

–Vi har varit väldigt tydliga från början med att serviceboende bara är tillfälligt, ett bistånd som man får under en period, säger Eva-Marie Netzén, avdelningschef för uppdragsavdelningen.

Hur rimligt är det att människor med livslång funktionsnedsättning lever med sådana villkor, att ständigt behöva prövas för rätten till bostad?

– Det är behoven som ska styra. Målet är ju att man ska rehabiliteras så att man kan leva som alla andra.

ANNONS

Vilket stöd har du i lagen för de här korta besluten?

– Jag kan inte hänvisa till några lagparagrafer just nu, men det är så vi har lagt upp det här.

Detta är dock helt orimligt, enligt Willy Engebrethsen, rättsombud för FUB – förbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna – i Halland.

–Tryggheten med en bostad är grundläggande och det är ingen tvekan om att vad kommunen gör är direkt lagvidrigt, säger han.

Karin är bara ett exempel på flera fall där kommunen kringgår lagen systematiskt, enligt Engebrethsen.

– Detta upprepar sig i kommunen och är ett uppenbart brott mot vad LSS står för. Här tvingar man bort boende och skapar en fruktansvärd otrygghet.

ANNONS