Lärare får inte skjutsa elever i privata bilar

Skolpersonal får inte längre skjutsa elever i egen bil vid skolutflykter. Ett hårt slag mot landsbygdsskolorna som får svårt att komma iväg på aktiviteter, tycker bland andra Sibbarps lokala skolstyrelse.

ANNONS
|

Nyligen slog barn- och utbildningsförvaltningen fast att det inte är tillåtet för personalen att köra elever i egen bil vid utflykter anordnade av skolan, förskolan eller fritids. Transporten måste istället ske med kommunala fordon, inhyrd buss eller kollektivtrafik.

- Om personalen skjutsar och det händer något blir arbetsgivaren skadeståndsskyldig. Vi vill minimera den risken, säger Katarina Eiderbrant på barn- och utbildningsförvaltningen som utrett ärendet.

Under den senaste månaden har hon tagit emot flera samtal och brev från föräldrar och personal som reagerat på bestämmelserna.

I Sibbarp är både lärare och föräldrar kritiska mot hur reglerna slår mot elevernas möjligheter att komma iväg på olika aktiviteter.

ANNONS

- Vi kommer att få dra ned på utflykterna. Bussar är dyra att hyra in och kollektivtrafiken här ute går bara några gånger i veckan, säger läraren Britt Ludvigsson.

Bowling, skridskoåkning eller spontana badutflykter på sommaren är några av de aktiviteter som skolan tidigare kunnat ordna utan problem. Även idrotts-evenemang blir nu svårare att genomföra.

- Särskilt de äldre barnen behöver komma in till Varberg, kanske gå på biblioteket, se Fästningen eller gå på kulturella arrangemang. Och hur blir det med simundervisningen? Där har ju skolan skyldigheter och vi har ingen simhall i närheten, säger Britt Ludvigsson.

Något ekonomiskt utrymme för att ordna utflykterna ändå ser hon knappast, pengarna får i såfall tas från skolans läromedels-anslag eller övriga anslag.

- Lösningen är ju att vi får mer pengar. Men om småskolorna hela tiden måste kräva mer och mer blir till slut vår existens hotad, säger Britt Ludvigsson.

Katarina Eiderbrant är medveten om att landsbygdsskolor drabbas hårdare av bestämmelserna. Samtidigt framhäver hon att beslutet är nödvändigt.

- Vi kan inte ställa krav på personalen att de ska skjutsa eleverna och om vi låter det vara valfritt blundar vi för problemet.

- Man kan vända på frågeställningen och fundera på om det inte är personalen som borde reagera mot hur det varit. Något kan ju hända när personalen kör, och de ska inte känna sig tvinga-de att ställa upp med sin bil för att skolutflykten annars inte blir av.

ANNONS

• Är beslutet rimligt om det innebär att vissa skolor inte kommer iväg på simundervisning och skolutflykter?

- Det här handlar ju om vilka resurser skolorna har och hur de fördelas. Om skolan anser att den inte klarar att bedriva verksamheten får den lyfta frågan till högre nivå. Men vi har ju inte mer pengar att fördela, budgeten är densamma.

Fotnot: Enligt Katarina Eiderbrant gäller förbudet att köra elever i egen bil bara personalen, när det gäller föräldrar finns ännu inget beslut från förvaltningen.
ANNONS