Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har inget med innehållet i artikeln att göra.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har inget med innehållet i artikeln att göra.

Larm om metall i skolmaten

All skolmat som var tänkt att serveras på Varbergs skolor fick slängas på tisdagen. Detta efter ett larm från leverantören.

ANNONS
|

Vid klockan tio på förmiddagen kom larmet. Kommunens leverantör av kött- och charkprodukter, företaget Martin & Servera, får återkalla sin köttfärs på grund av att den kan innehålla metall.

”Martin & Servera återkallar färser, tärnat och strimlat från egen produktionsanläggning (produktion under maj). Det finns risk för förekomst av metall i produkterna.

Detta beror på två parallella händelser. Transportbandet i produktionsanläggningen har släppt ifrån sig metallbitar samtidigt som anläggningens scanner, som normalt skulle indikerat förekomst av metall, inte fungerat korrekt”, skriver företaget på sin hemsida.

Läs också: "120 ton kött återkallas av leverantören"

Larmet gick genast ut via kommunens kost- och städorganisation. Och samtliga cirka 11 000 portioner mat fick kasseras. Skolköken har själva fått hitta olika lösningar så som att servera filmjölk och flingor, eller i vissa fall snabbt köpa in ny mat från butik, berättar kommunens kost- och städchef John Nilsson.

ANNONS

Maträtten som var tänkt att serveras i dag var chili con carne. Men trots att larmet gick ut så serverade flera förskolor chili con carne under tisdagen.

– Det var mycket olyckligt. Men det handlar i dessa fall om tidigare köttleveranser som inte berörs av larmet från Martin & Servera, säger John Nilsson.

Han berättar att det förekommit vissa upprörda reaktioner när chili con carne serverats trots att larmet om köttfärsen gått ut några timmar tidigare.

– Detta gäller Limagårdens äldreboende och förskolorna Mossvägen, Äppelboet, Ekebo och Skogsbacken. Men detta är alltså köttfärs från en annan leverans och inte den som omfattas av larmet. Med facit i hand kanske det inte var det smartaste valet att servera just detta i dag, säger John Nilsson.

Martin & Servera levererar kött- och charkprodukter som går vidare till samtliga kommunens skolor från förskolan upp till gymnasiet, samt de särskilda boenden som drivs i kommunal regi. Totalt behövdes i runda slängar 11 000 portioner mat kasseras, enligt John Nilsson.

– Kostnaderna för detta är svåra att beräkna, men bara den slängda maten kostar drygt 200 000 kronor. Sedan tillkommer extra arbete och extra inköp, säger han.

Martin & Serveras återkallning gäller köttfärs samt ett antal färdigstrimlade och tärnade produkter med förpackningsdatum från 5 maj till 29 maj.

ANNONS

ANNONS