Lindberg får sin F-9-skola

En snar utbyggnad av Lindbergs skola hindrar inte att även Trönninge får en skola någon gång i framtiden. Det visar den utredning som planeringskontoret gjort i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS
|

Besvikelsen och oron bland trångbodda elever och lärare har varit stor, alltsedan kommunstyrelsens arbetsutskott i oktober bromsade F-9-ombyggnaden i Lindberg i väntan på en ny utredning. Kostnaderna för skolbygget hade sprungit i höjden och samtidigt fanns det orsak att titta närmare på den framtida utbyggnaden av bostäder i Trönninge.

Nu ser det ut som om den efterlängtade ombyggnaden av Lindbergs skola kan komma igång nästa höst. I den nya utredningen, som arbetsutskottet tog del av i går, föreslås en F-9-skola för 450 elever. Den är något mindre än de lokaler man planerade för tidigare.

Om tillskottet av bostäder i Trönninge, bland annat på Gölingegården, motiverar en ny skola där, går det att använda överkapaciteten i Lindberg på olika sätt, exempelvis för barnomsorgen. Området har brist på förskoleplatser.

ANNONS

Enligt elevprognosen för området öster om motorvägen kommer det att behövas en skola i Lindberg i framtiden också. Även här finns planer för nya bostäder.

- Lärare och elever i Lindberg har det besvärligt. Därför känns det skönt att utredningen blev klar så snabbt. Nu har vi ett långsiktigt underlag, som gör oss tryggare i den fortsatta hanteringen, konstaterar kommunalrådet Gösta Bergenheim (m).

Några beslut har ännu inte tagits. Arbetsutskottet återremitterade utredningen till planeringskontoret för lite finjustering. Ärendet återvänder till arbetsutskottet till 13 januari och sedan måste fullmäktige ta fram mer pengar.

Även om det går att minska kostnaden för ombyggnaden i Lindberg något, så blir den i alla fall dyrare än de 13 miljoner som finns avsatta. Cirka 35 miljoner till behövs och då är inte kök, gymnastiksal och skolgård inräknade.

Ekonomichefen Sven-Ivar Jögård redogjorde i går inför fullmäktige för utbyggnaden av F-9. Den ursprungliga investeringsramen för hela F-9-utbyggnaden omfattar 260 miljoner plus 60 miljoner för underhåll.

Sex skolor har byggts om och kvar finns drygt 69 miljoner för de fyra skolor som återstår att bygga om, förutom Lindberg även Bua, Väröbacka och Bosgårdsskolan.

- Det är viktigt att fullmäktige nu ger signaler om att vi inte prutar på lokaler eller verksamheten i de skolor som finns kvar att bygga om, framhöll Eva Pehrsson Karlsson (c).
ANNONS