Ministern pratade om ojämlik hälsa

Inledningen blev minst sagt annorlunda när folkhälsominister Gabriel Wikström (S) skulle hålla tal på Kurorten. Hela makteliten på plats fick köra igång med att gnugga vaderna.

ANNONS
|

Under dag två av folkhälsoeventet Livsplats Sverige tog Kurortens Katti Hagebjörk i färgglada träningskläder över podiet strax innan ministern skulle hålla tal.

– Nu ska vi jobba upp lite ”chi”, livsenergi. Sätt fingertopparna och gnugga käkarna, för ni har kanske pratat lite mycket i dag? peppade Katti.

I publiken fanns kommunalråd Ann-Charlotte Stenkil (M), Jana Nilsson (S) och regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M) som fick gnugga både vader och bak.

– Om det var tänkt som avslappning hade det motsatt effekt på mig, med fem kameror riktade emot mig, sa folkhälsominister Gabriel Wikström (S) när det var hans tur att tala.

ANNONS

Han är också sjukvårds- och idrottsminister, och talet handlade om ojämlik hälsa och att minska hälsoklyftor.

– Utvecklingen går åt fel håll. Det skiljer fem år i medellivslängd i Sverige bara beroende på människors utbildningsnivå. Fem förlorade år. Och den skillnaden har ökat med nästan ett år om man ser tillbaka.

I Sverige är de stora välfärdsreformernas tid förbi, enligt Wikström. En nytillsatt kommission för jämlik hälsa ska jobba på bredden och Wikström uppmanar kommuner och landsting att lyfta upp hälsofrågor på alla områden.

Wikström pekade också på den globala nivån. Antibiotikaresistens kan göra vanliga operationer omöjliga. Ebolaepidemin fick konsekvenser också i väst.

– När sjukvårdspersonal i Halland får instruktioner i att ta hand om misstänkta ebolafall, är det tydligt att världen är en och hänger ihop.

Konkret då?

Rökning är en huvudorsak till skillnaderna i medellivslängd och till HN efter talet nämnde Wikström förslag om rökfria uteserveringar och, liksom i andra länder, neutrala tobaksförpackningar.

Sjukvård är en jämlikhetsfråga. Vad ska du göra åt bristen på läkare och sjuksköterskor?

– Staten har bara ansvar för utbildningarna, men vi har samlat kommuner och landsting för en gemensam handlingsplan. Vi har tagit på oss ledartröjan för det.

ANNONS