Bild på Varbergs kommuns andra havsörnsbo
Bild på Varbergs kommuns andra havsörnsbo Bild: Mikael Nord

Nytt fynd: Varbergs andra havsörnsbo upptäckt

Varberg: För ungefär fem år sedan hittades det första havsörnsboet sedan 1890-talet i Varbergs kommun. Nu har ytterligare ett bo hittats i kommunen.
— Det är verkligen jätteroligt, säger fågelskådaren Mikael Nord som var med när fyndet gjordes.

ANNONS
|

En fågelintresserad man i Varbergs kommun ringde till Mikael Nord gällande örnar han sett, och de kunde då tillsammans hitta boet. Var mer specifikt bona finns vill inte Mikael Nord svara på. Detta då de inte vill att det ska bli en folksamling kring bona eller att det saboteras på annat sätt.

— Det finns exempel på hur det tidigare har saboterats. Bland annat genom äggsamlare som har tagit äggen och närgångna människor som gör att havsörnarna flyger iväg och äggen då dör. Förr sköt man även örnarna, säger Mikael Nord.

En annan anledning till att örnarna förr försvann var delvis på grund av miljögifter.

ANNONS

— Kvicksilver gjorde så att äggen blev så tunna att de sprack när havsörnarna ruvade på dem. De börjar heller inte häcka efter bara ett år, utan det kan ta 5, 6 eller till och med 7 år innan det häckandet börjar.

Kan finna fler bon

Förutom dessa två bona som nu finns i kommunen, så tror Mikael Nord att det även ska finnas två till. Om man hittar dessa rekommenderar Mikael att fort höra av sig till honom eller Naturum Getterön så att de kan lokalisera boet samt ta hand om det.

— Det är även viktigt så det inte blir några avverkningar i området, utan att man skyddar platsen där de häckar, säger Mikael.

Med hjälp av bland annat utfodring hoppas de nu att få tillbaka så många havsörnar som möjligt. Idag finns det ungefär 1000 havsörnar i hela Sverige samt bon över hela Halland, delvis på grund av hjälp från Mikael och Naturum Getterön.

— Vi har utfodring på vintrarna som kan ha bidragit till att de har kommit tillbaka, säger Mikael.

Havsörnarna gillar att bygga bon högt upp i trädkronor på en gran, bok eller tall. Bona kan bli väldigt stora, då havsörnarna bygger på dem varje år. De havsörnar och bon som har lokaliserats håller sedan naturhistoriska riksmuseet koll på.

ANNONS

— De ringmärker örnarna så att vi vet om det finns några nya eller inte, säger Mikael Nord.

ANNONS