Nytt liv i gamla kvarnen

Stockholmaren Magnus Lindberg, 51, har en sommarstuga som inte liknar någon annans. En väderkvarn från 1800-talet som han har renoverat till en fungerande bostad.

ANNONS
|

När vi kliver in genom dörren möts vi av ett modernt, hemtrevligt kök. Det är högt i tak. Robusta stenar på väggarna bryter vackert av träbalkarna.

– När det är riktigt varmt ute är det så svalt och skönt här inne, förklarar Magnus Linberg.

Kvarnen har fem våningar, tre av dem används. Första våning är kök och badrum. Våningarna ovanför är kombinerat sovrum och vardagsrum.

Magnus Lindberg är boråsare från början. Precis som många andra boråsare var han i Varberg på somrarna fram tills övre tonåren. 1989 flyttade han till Stockholm och där blev han kvar.

Påskveckan 2005 var han med familjen på semester i Sälen. På en afterski ringde kusinen från Varberg och sa att kvarnen var till salu.

ANNONS

– Vilken kvarn menar du? undrade jag, samtidigt som han började förklara att man åker från stan ner mot Apelviken, att den var cool och att jag borde köpa den.

– Det var bud via sms och på morgonen plingade det till i telefonen med meddelandet Grattis kvarnen är din.

– Jag var fortfarande kvar i Sälen och hade inte deklarerat något till frugan (skratt). Så hon vart inte så glad när jag i bilen hem på söndagen sa att ”det är något jag måste berätta, vi har köpt en väderkvarn i Varberg”. Men när hon kom ner och såg den smälte hon.

I köpet ingick även en stor tomt och på den kommer det snart att hända grejer.

– Jag ska bygga ett femvåningshus som ska gå i samklang med kvarnen. Det blir 14 bostadsrätter, mestadels treor på mellan 85 och 100 kvadratmeter. Fasaden blir i svart skiffer.

På toppen av husen blir det två större lägenheter på 120 kvadratmeter med stora terrasser. Magnus Lindberg kommer att bo i en av dem. Tanken är att han och familjen ska tillbringa mer tid i Varberg.

– Då blir det nära till sommarstugan, bara rätt över gården till kvarnen. Jag bygger huset precis som jag vill ha det eftersom jag själv ska bo där.

ANNONS

– En detalj är att vi integrerar balkongerna i lägenheterna. Det kommer bli jättehäftigt, jag är jättestolt. Under huset blir det ett parkeringsgarage, berättar Magnus Lindberg.

Innan september är slut drar markarbetena igång. Nästa år i oktober är det tänkt att femvåningshuset ska stå klart.

ANNONS