Ute. Ester Charleson går en promenad tillsammans med undersköterskan (och barnbarnet) Anna Charleson.
Ute. Ester Charleson går en promenad tillsammans med undersköterskan (och barnbarnet) Anna Charleson.

På Limagården är de äldre gärna utomhus

Äldre vill komma ut mer, visar en enkät från Socialstyrelsen. På Limagården är det självklart – här matas hönsen i trädgården och de gamla njuter av lagom varmt sommarväder.

ANNONS
|

Solen skiner över Ester Charleson när hon promenerar med rollatorn i trädgården på ett av demensboendena på Limagården. Höns pickar i gräset i en liten inhägnad och Ester kastar till dem lite korn.

Anna Charleson är undersköterska på Limagården och råkar dessutom vara Esters barnbarn. Tre ägg har hönsen lagt, som ska bli sockerkaka. På vägen tillbaka pratar Anna och Ester om blommorna och blåbären i rabatten, och om recept.

– Nu kör vi försiktigt, säger Ester med stadig hand på rollatorn.

Frisk luft och att röra på sig påverkar hela hälsan, det lindrar oro i både kropp och själ, berättar Anna.

ANNONS

– En promenad framkallar ofta minnen från tidigare i livet, och då kommer gärna ett leende. Det värmer att se, säger hon.

Enligt en enkätundersökning från Socialstyrelsen är det vanligt att äldre vill få komma ut mer. I snitt är en fjärdedel av de äldre och deras anhöriga missnöjda med möjligheten att komma utomhus. 58 procent är nöjda.

Men i Varbergs kommun är fler nöjda – tre fjärdedelar har svarat att de tycker att de har goda möjligheter att komma ut. Däremot har 14 procent svarat att de vill ha mer utevistelse.

På Limagården har personalen tagit initiativ till att öppna upp trädgården och göra utemiljön mer tillgänglig. Ett staket som skiljde avdelningarna åt togs bort. Det finns sittplatser lite varstans, med både förmiddags- och eftermiddagssol. Någon hämtade hönsen från ett hönseri i Åskloster. Pensionärerna tar gärna en promenad runt hela trädgården, berättar Anna.

Allt är förstås lättare nu när det är sommar och skönt ute. Limagårdens äldre har fått vara testpiloter för en speciell träningscykel. Den har en stor, halvsfärisk skärm framtill, kopplad till internet. Med den är det möjligt att sitta och träningscykla i verkliga miljöer, kanske längs gatan där man bodde hemma.

ANNONS

Cykeln är ett alternativ vid ruggigt väder. Men även vintertid är det krav på att alla äldre ska erbjudas utevistelse minst en gång i veckan – och här sker det oftast flera gånger. Alla som bor på äldreboende i kommunen ska också ha egen kvalitetstid med personal, minst en timme i veckan. Den stunden kanske den äldre vill gå en promenad, berättar Anna.

Hon tar äggen, följer Ester in i köket och får en kram.

– Jag kommer snart tillbaks, då pradar vi lite mer skit, säger Anna.

– Ja, det gör vi, säger Ester.

HN har ringt runt till nedanstående demensboenden med frågan: Hur ofta får de gamla komma ut?

På alla uppger personal att de äldre erbjuds att komma ut minst en gång i veckan.

Vid fint väder är många ute dagligen, på uteplatser och balkonger.

Träslövsvägen 23A Östergården – kommunen.

Sannalunden – Humana omsorg.

Morängatan 34 –Vardaga

Karl Nordströms väg 15 – Norlandia.

Per Månse väg 15B, Limagården - kommunen.

Sandalsvägen, Videbo – kommunen.

ANNONS