Podcasten om fördomar tar nya kliv – nu startar #Olikaärbäst youtubekanal

Anna Ginsthammar och Jonas Wiman har poddat tillsammans i drygt ett och ett halvt år. Nyss startade duon en youtubekanal för att utveckla konceptet.
– Man får se vilka vi är i verkligheten, säger Anna Ginsthammar.

ANNONS
LocationVarberg|

Två bästa vänner som har väldigt roligt tillsammans trots att de är olika. Det är så duon Jonas Wiman, 31, och Anna Ginsthammar, 45, beskriver deras relation.

Sedan deras poddprojekt #Olikaärbäst gått bra startade de en Youtubekanal i mitten av januari. Där visar Anna och Jonas när de umgås och hittar på roliga saker ihop.

– Man får se vilka vi är i verkligheten. Vi konstlar inte till det, säger Anna Ginsthammar.

De lärde känna varandra på Peder Skrivares café där Anna jobbade som socialpedagog med Jonas på den dagliga verksamheten. Jonas har downs syndrom och har jobbat där sedan han tog studenten.

ANNONS

– Jag slutade och Jonas blev sur och ringde upp mig. Han hade en idé om att vi skulle ut och föreläsa om fördomar, och sedan landade vi i att vi skulle starta en podd och föreläsa genom den, berättar Anna.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startade de podden #Olikaärbäst där de diskuterar fördomar, kärlek, mobbning och livet i allmänhet. I dag har den omkring 13 000 nedladdningar per avsnitt.

Riktar sig till alla

– Vi ville visa att alla är lika mycket värda precis som de är, säger Jonas Wiman, även känd som chefen.

Bland annat tog de nyligen upp det aktuella ämnet näthat.

– Vi riktar oss inte speciellt till personer just med funktionsnedsättningar. Vi pratar om vad som helst där det finns stigma och fördomsfullhet, säger Anna.

Och podden har fått bra respons. Den har nått ut utanför landets gränser och näst flest lyssnare finns i USA.

– Så fort vi ser att vi nått ett nytt land brukar Jonas köra en hälsningsfras på deras språk.

De får också flera lyssnare som hör av sig och de bygger på så sätt en relation med sin publik. Det kan handla om att man har egna historier, eller andra tips och idéer. Det kommer både via mejl, messenger, och ibland ringer folk.

ANNONS

Det är väldigt få negativa kommentarer.

– Det har väl varit lite grann men det plockar jag bort. Jag trodde det skulle finnas mycket mer motstånd än vad det har varit men det har verkligen varit jättelite.

Utöver detta har de även haft föreläsningar för mellanstadieelever på Ankarskolan och senare i år väntar flera liknande uppdrag.

Denna gång spelar de in på fästningsmuseet där de också tillbringar natten. De har bland annat köpt vatten och bröd på stan iförda tidsenliga kläder som de fått låna från museet.

Produktionsbolag till hjälp

– Han var fångvaktare och jag fånge. Det är Jonas som är chef och jag som är den utsatta, säger Anna.

– Ja, håller Jonas med.

Till sin hjälp har de Luis Boström bakom kameran. Han driver det egna produktionsbolaget LB Productions, och filmar och redigerar avsnitten.

– Jag lyssnade på deras podd och kände att jag ville hjälpa till. Sedan gjorde jag en film om när de spelade in och jag sa att jag gärna fortsätter, säger Luis Boström.

För Jonas Wiman är det inte så stor skillnad att göra video jämfört med att podda.

– Man syns lite mer men det är inte så stor skillnad annars, säger han.

Men vad är då roligast med poddandet och filmandet?

ANNONS

– Det bästa med allt är att få vara med min goda vän Anna, att vi mår bra och lyfter på det här som en lyftkran tillsammans.

Se avsnittet där Jonas och Anna övernattar på Varbergs fästning:

ANNONS