Fina vyer. Vi kan inte få nog av upplevelser under träningen. Här ett löppass vid stranden med Friskis & Svettis under ledning av Lars Häggström.
Fina vyer. Vi kan inte få nog av upplevelser under träningen. Här ett löppass vid stranden med Friskis & Svettis under ledning av Lars Häggström.

Prestera på träningen

Trenden är fortfarande att utmana sig själv och de som tränar gör det desto mer. Det är fortsatt hett att testa egna gränser eller nya träningsformer.

ANNONS
|

Du har säkert sett bilder på sociala medier där bekanta stolt visar upp medaljer från den ena långdistanslöpningen till den andra. Att pressa sig själv till oanade höjder blir vanligare och vanligare som motivation för att komma vidare i livet.

– Absolut, man vill bli utmanad och ha varierad träning. Det är därför crossfit har ökat så mycket i popularitet de senaste åren, säger Anneli Markinhuhta på Crossfit Varberg.

Crossfit bygger just på varierad högintensiv träning, det är förhållandevis korta pass som ger snabba resultat. Det i sin tur skapar motivation att fortsätta.

– Många är lite rädda och har en bild av att man måste vara vältränad för crossfit, men det är helt fel. Våra medlemmar är mellan 16 och 62 år, träningen passar alla för man gör det på sin egen nivå, säger hon.

ANNONS

Enligt Friidrottsförbundet har löpartävlingarna blivit fler i Sverige de senaste åren. Hittills i år har 416 lopp arrangerats som lockat runt 700 000 deltagare (dock inte unika). Enligt Hillevi Thor, projektledare för Svenska löpare på Friidrottsförbundet, är anledningarna flera till att just löpning ökat som träningsform. Man känner till att det är bra att träna generellt, det är enkelt att dra på sig skorna och springa när som helst och lätt att sätta upp mål för sig själv.

– Allmänheten har börjat träna mer som proffsen med intervallträning och lopp som dragningskraft, säger hon.

Antalet loppdeltagare är ungefär detsamma de senaste åren, men några av de traditionella loppen har fått färre deltagare.

– Vi har sett att de börjar få konkurrens. Man drivs av utmaningen och själva upplevelsen är viktigare än konkret tidsprestation, säger Hillevi Thor.

Nya lopp lockar med hinderbanor, svåra underlag eller naturupplevelser. Löparna söker nya utmaningar, kanske reser de med familjen för att springa utomlands.

– Har man gjort ett ultramarathon gör man det inte igen utan provar annat.

Mia Rolfes, verksamhetschef på Friskis&Svettis i Varberg, märker också tendensen att deras medlemmar gärna utmanar sig själva. Under hösten bygger företaget ut gymdelen med en stor hinderbana. Där kommer ringar, rep och ramper kunna erbjuda helt annan träning än de traditionella passen.

ANNONS

– Det blir som ett lekrum fast för vuxna. Man kan utmana sig själv, första gången klarade jag en gång i armringarna, nästa klarade jag två. Vi ser ju att folk är med på den ena tuffa tävlingen efter den andra nu för tiden.

Hon upplever att de som tränade en gång i veckan förut nu tränar betydligt mer.

– Det är en trend om vi bara backar tio år. Folk tycker det är roligt att träna, de är måna om sin hälsa och väldigt medvetna om kost och träning. Och de som inte tränar alls fortsätter att inte träna alls, säger hon.

MMA i Varberg tar emot fler och fler som vill testa nytt. Här går det att träna kampsporter som mixed martial arts, shootfight, brasiliansk jiu-jitsu och grappling. Klubben har fått många nya medlemmar senaste året, främst på grund av brasiliansk jiu-jitsu som många vill testa och fastnar för.

– Tidigare sprang man marathon, nu har det förskjutits mycket och man springer thriatlon eller ultramarathon. Här har vi allt ifrån folk som vill tävla på hög nivå till de som har det som motion, säger säger Tony Haglund på MMA Varberg.

Motionerande svenskar

  1. Andelen kvinnor och män som motionerar regelbundet har ökat sedan 80-talet och ligger nu kring 60 procent enligt SCB.
  2. Andelen kvinnor och män som är fysiskt aktiva minst 30 minuter per dag har varit oförändrad den senaste tioårsperioden.
  3. Enligt SCB och den nationella folkhälsoenkäten ligger även andelen med en stillasittande fritid på en relativt oförändrad nivå, kring 13–15 procent, fram till år 2015. Med stillasittande fritid menas att man rör sig mindre än två timmar per vecka.
  4. Stillasittande fritid är vanligare bland äldre kvinnor över65årjämfört med yngre. Bland män går det inte att se några tydliga skillnader mellan olika åldrar.
  5. Enligt Svenska löpare springer 40 procent av svenskarna. I en enkät svarar mer än hälften att de springer för att må bra och behålla formen. Runt 10 procent säger att de springer för att testa, utveckla sig själva och prestera.

Källa: Folkhälsomyndigheten / Svenska löpare

ANNONS