Annika Ljungberg, biträdande strålsskyddsföreståndare för avveckling och Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark känner vemod när Ringhals 1 stängs.
Annika Ljungberg, biträdande strålsskyddsföreståndare för avveckling och Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark känner vemod när Ringhals 1 stängs. Bild: Lena Lyxell

Ringhals 1 har gjort sitt

Vemod blandat med stolthet präglar Ringhals den ödesmättade nyårsaftonen när ännu en trotjänare ska tas ur drift. Ringhals 1 har gjort sitt efter 44 år.

ANNONS
|

Den stora parkeringen ligger öde, det är tyst och stilla och regnet hänger i luften. Ett trettiotal personer arbetar med olika uppgifter för att allt ska fungera. Vd Björn Linde och Annika Ljungberg, biträdande strålsskyddsföreståndare för avveckling, är på plats. Strax före midnatt är det dags att stänga reaktorn som varit i tjänst sedan 1 januari 1976. Men nedtrappningen har varit igång länge och förberedelserna för själva stängningen har pågått i fem år.

– Det har varit en lång väntan. Reaktionerna var störst i början, när beslutet togs. Med tiden har vi accepterat det, men vi känner vemod och är ledsna. Men samtidigt känner vi stolthet och ser fram emot framtiden. Nu är det skönt att lägga sista handen på det som vi väntat på så länge, säger Annika Linde.

ANNONS

Hon är en av dem som ska leda arbetsmiljöarbetet under nedmonteringen. Första steget blir en rengöring, därefter ska bränslet flyttas bort. Arbetet kommer att ta mellan åtta och tio år.

– Det kräver otroligt mycket planering, förklarar Annika Ljungberg.

Inte oberörd

Inte heller Björn Linde som är vd för både Ringhals och Forsmark är oberörd inför dagens uppgift, att stänga ner Ringhals 1 som producerat lika mycket el som hela Göteborg har förbrukat under 44 år.

– Jag hade hellre sett att vi fått köra Ringhals som det var planerat. Sedan vi fick beskedet om stängning för fem år sedan har vi gjort det som vi alltid gjort; skött detta på ett säkert och bra sätt. Jag känner stolthet, inte minst för de engagemang som finns för Ringhals, säger Björn Linde.

När den sista elen lämnar Ringhals 1 strax före midnatt sitter Björn Linde och Annika Ljungberg sedan länge i sina hem och skålar in det nya året. På Ringhals 1 kommer några fler personer än en vanlig torsdagskväll vara på plats i kontrollrummet, men Björn Linde tonar ner storheten i själva ögonblicket.

– Det är ingen dramatik i detta. Vi stänger ner årligen för renoveringar. Det som är annorlunda nu är att vi inte startar reaktorn igen. Alla vet vad de ska göra och som vanligt sätter vi säkerheten främst, säger Björn Linde.

ANNONS

Frivilliga avgångar

Sedan beskedet om stängning togs 2015 har antalet anställda minskat med 400 personer genom frivilliga avgångar. Reaktor tre och fyra kommer att fortsätta leverera el och för det krävs mellan 850 och 900 personer.

För precis ett år sedan stängdes Ringhals 2. Nu återstår trean och fyran som beräknas vara i drift i minst 20 år framöver.

LÄS MER: Nu stängs Ringhals 1: "Vemodigt"

LÄS MER: Jättepussel när Ringhals går in i en ny era

LÄS MER: Så har stängningen av Ringhals 2 påverkat elpriset

LÄS MER: Ringhals 1 har hängt med från ABBA till Billie Eilish

ANNONS