Ewa Klang, Jana Nilsson, Jeanette Qvist och Inger Karlsson presenterar Socialdemokraternas budgetalternativ.
Ewa Klang, Jana Nilsson, Jeanette Qvist och Inger Karlsson presenterar Socialdemokraternas budgetalternativ.

S lägger skuggbudget

Mer pengar till skola, äldreomsorg och kampen mot arbetslösheten. Det är huvuddragen i Socialdemokraternas budgetförslag som 19 november ställs mot den borgerliga alliansens förslag i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

I förhållande till den borgerliga alliansen vill Socialdemokraterna satsa 25,5 miljoner kronor mer. Det är dock en sanning med modifikation eftersom det också handlar om omfördelning av resurser. Exempelvis kommer 3 miljoner kronor från vårdnadsbidraget som slopas, försörjningsstödet minskas med 3 miljoner kronor och kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter är med och finansierar 4 miljoner av satsningarna.

Jämför man vad som blir kvar på sista raden i de båda förslagen till driftsbudget skiljer det 4,5 miljoner kronor. Och då ska man komma ihåg att nettokostnaden för verksamheten är 2,7 miljarder kronor.

Socialdemokraterna presenterade sitt budgetförslag på en presskonferens på Hagaskolans fritids och valet av plats hänger ihop med att man vill satsa 5 miljoner kronor för att minska barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen.

ANNONS

Jeanette Qvist som är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden konstaterar att barngrupperna blir större och större och att Varberg ligger sämre till än genomsnittskommunen.

- Vi måste tydligt visa från politiken att vi vill ha en förändring, säger hon.

Även äldreomsorgen får 5 miljoner extra som ska gå till bättre bemanning. Framför allt är det enligt Socialdemokraterna problem inom hemtjänsten där personal upplever att det inte längre finns några marginaler att sitta ner en stund och bara prata med de äldre.

Jobben är också en fråga som Socialdemokraterna vill satsa på och vill bland annat avsätta 2 miljoner kronor till sommarjobb för ungdomar.

Enligt S har de korta sjukskrivningarna börjat öka och framför allt gäller det yngre kvinnor. S vill därför satsa fem miljoner kronor på förebyggande friskvård för kommunanställda. Pengarna till det ska tas från återbetalningar av sjukförsäkringspremier från AFA. Varbergs kommun har fått cirka 100 miljoner kronor i återbetalningar från AFA och S räknar med att det kommer ytterligare pengar.

Precis som den borgerliga alliansens förslag bygger Socialdemokraterna sin budget på en oförändrad skatt men samtidigt flaggar partiet för att man kommer att föreslå skattehöjning om det behövs.

När det gäller investeringarna är Socialdemokraterna överens med alliansen och Jana Nilsson konstaterar att det är mycket som ska byggas framöver och han vill få med lite till.

ANNONS

- Vår ambition är att det ska finnas en ny simanläggning och en friidrottshall under nästa mandatperiod, säger han.

5 miljoner till mindre grupper i förskolan och på fritidshemmen

2,5 miljoner till barn i behov av särskilt stöd

3 miljoner för att få fler i arbete

2 miljoner för att ge fler möjlighet att få sommarjobb

2 miljoner till fältassistenter

5 miljoner för att äldre ska få mer omsorg

5 miljoner till förebyggande friskvård för kommunanställda

0,5 miljon till ökad bemanning på kulturskolan

0,5 miljon till att minska hemlösheten

Totalt 25,5 miljoner kronor

ANNONS