(S) säger nej till gäststugor på hamnpiren

Socialdemokraterna säger nej till förslaget om att bygga gäststugor med ett stormhus längst ut på piren i innerhamnen. Alliansen har inte bestämt sig utan vill först veta mer om projektet.

ANNONS
|

För drygt en månad sedan presenterade hamn- och gatunämnden förslaget om att göra om innerhamnen där den största förändringen är att bygga 13 gäststugor och en servicestuga med toalett och dusch, samt ett stormhus där tanken är att man ska kunna njuta av utsikten oberoende av väder och vind. Enligt hamn- och gatuchefen Stefan Eglinger skulle stugorna med en optimistisk tidsplan kunna vara klara till nästa sommar.

Men så blir det inte.

När de ledande politikerna som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott skulle ta ställning till gäststugorna satte Socialdemokraterna klackarna i backen.

– Vi ska utveckla hamnen men det här känns inte bra. Det var ett tydligt nej från oss till att bygga de här stugorna, säger oppositionsrådet Jana Nilsson (S).

ANNONS

Enligt Jana Nilsson är det fler skäl till att Socialdemokraterna så tydligt tar ställning emot förslaget. Dels handlar det om att den ekonomiska kalkylen anses vara osäker, dels att stugorna kommer att påverka hamnen negativt och ta bort den öppna vyn mot Getterön, havet och Skrivareklippan.

– Det är en väldigt fin känsla att stå där och se ut över havet, säger han.

Socialdemokraternas ville därför skrota förslaget redan nu men den borgerliga alliansen gick inte med på det utan vill ha klarhet i några frågor innan beslut tas.

Det formella beslutet blev därför att ärendet återremitteras och det innebär att tjänstemän på hamn- och gatuförvaltningen nu får jobba vidare med frågan.

– Det är ett spännande förslag på många sätt men det finns många oklarheter, förklarar kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn (M).

Han tycker bland annat det ska vara klart vem som ska stå för driften innan stugorna byggs och han vill också att de ekonomiska förutsättningarna ska klargöras.

Dessutom anser Jörgen Warborn att beslutet om projektet inte bör tas innan politikerna fått en bättre bild av vad varbergarna tycker.

– Det kan landa i att vi säger nej som Socialdemokraterna men det kan lika gärna landa i att vi säger ja.

ANNONS

Att ärendet skickas tillbaka till tjänstemännen för ytterligare utredning innebär att oavsett om förslaget får politisk majoritet så hinner gäststugorna inte bli klara till nästa sommar.

– Det är inte rimligt att tro att det blir så.

ANNONS