Servering saknar bygglov och strandskyddsdispens

Den 200 kvadratmeter stora uteservering som restaurangen Brittas ställt upp på Apelvikens strand har varken bygglov eller strandskyddsdispens. Men det är inte säkert att serveringen bryter mot strandskyddet, menar länsstyrelsens handläggare.

ANNONS
LocationApelviken|
|

Som HN tidigare har berättat så har restaurangen Brittas i år ställt upp en 200 kvadratmeter stor inhägnad uteservering nere på badstranden. Strandserveringen har enligt restaurangens ägare varit uppskattad av gästerna. Men den har också blivit anmäld till stadsbyggnadskontoret där ett tillsynsärende har upprättats.

Serveringen har serveringstillstånd från kommunen och har fått klartecken från hamn- och gatuförvaltningen och polisen.

Men frågan om huruvida serveringen är förenlig med strandskyddet tycks aldrig ha prövats. Det finns nämligen inte något tillfälligt bygglov för den aktuella serveringen, och inte heller någon strandskyddsdispens.

Malin Almquist på Naturvårdsverket vill inte uttala sig i det specifika fallet, men menar att en uteservering generellt sett borde omfattas av strandskyddsbestämmelserna och kräva en dispensprövning.

ANNONS

– En uteservering tar ju stranden i anspråk på ett sådant sätt som anges bland förbuden i lagtexten, konstaterar hon.

Lars Andersson, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Halland, är å sin sida inte säker på att serveringen bryter mot strandskyddet.

– Serveringen ligger på detaljplanelagt område och strandskyddet är inte upphävt. Men man får titta på syftet med strandskyddet, som är att långsiktigt skydda allmänhetens tillträde till stranden och skydda djur- och växtlivet. Och om det är så att det finns utrymme mellan serveringen och havet så att allmänheten har tillgång till stranden så är det inte säkert att det är ett brott mot strandskyddet, säger Andersson.

– Och eftersom det är en tillfällig servering så hotas inte tillträdet till stranden långsiktigt. Serveringen hotar heller inte djur- och växtlivet, resonerar Andersson.

Därför är det inte säkert att någon dispens från strandskyddet har behövts i det här fallet, menar han.

HN har sökt Cecilia Frederiksen, chef för kommunens avdelning för det offentliga rummet, för en kommentar men hon befinner sig på semester.

Frågan om strandserveringen kommer att utredas av stadsbyggnadskontoret inom ramen för det tillsynsärende som har upprättats.

Strandskydd

Strandskyddet har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

Inom den strandskyddade zonen är det förbjudet att: uppföra nya byggnader, ändra byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där, gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer, eller utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

I de flesta fall är det kommunerna som beslutar om undantag/dispens från strandskyddet. För att få dispens krävs särskilda skäl och att åtgärderna är förenliga med strandskyddets syften.

Källa: Naturvårdsverkets hemsida

ANNONS