Arbetar som vanligt. Inga ytterligare åtgärder har vidtagits på Södra Cell efter arbetsplatsolyckorna som har skett under våren och sommaren. Platschefen Jonas Eriksson tycker att de utländska entreprenörerna som anlitas är minst lika bra på att följa regler som svenska företag.
Arbetar som vanligt. Inga ytterligare åtgärder har vidtagits på Södra Cell efter arbetsplatsolyckorna som har skett under våren och sommaren. Platschefen Jonas Eriksson tycker att de utländska entreprenörerna som anlitas är minst lika bra på att följa regler som svenska företag.

Södra vidtar inte fler åtgärder efter olyckorna

Södra Cell har inte vidtagit några ytterligare åtgärder efter de arbetsplatsolyckor som har skett under våren och sommaren. – Vi försöker lära oss hela tiden, men i grunden gör vi samma, säger platschefen Jonas Eriksson.

ANNONS
|

Efter fem allvarligare arbetsplatsolyckor, varav en där en anställd miste livet, krävde Arbetsmiljöverket efter en inspektion att Södra Cell skulle svara på hur man arbetar för att förhindra att olyckor sker.

I Södras svar, som skickades till myndigheten förra veckan, står det bland annat att det under en period har funnits ett stort antal entreprenörer på plats för att hjälpa till med utbyggnaden av fabriken. Som mest har det varit ungefär 3 500 personer.

För att minska risken för olyckor och allvarliga tillbud har det arbetats mycket med samordningsfrågor inför och under projektet. Sex arbetsmiljöbodar har till exempel upprättats på området, där kortare möten kan hållas i samordningssyfte.

ANNONS

Underentreprenörerna rapporterar riskobservationer som sammanställs veckovis. Skyddsronder genomförs också minst en gång i veckan.

Detta är dock något som görs hela tiden och inga ytterligare åtgärder har vidtagits efter olyckorna.

– Vi försöker lära oss hela tiden, men i grunden gör vi samma. Det olyckliga är att den här personen omkom och det var den egna utrustningen som fallerade. Den ska kontrolleras, säger Södra Cells platschef Jonas Eriksson.

Vad finns det för svårigheter när det är så många olika entreprenörer på plats?

– Jag tror inte att det är någon skillnad om det är en underentreprenör eller många. Viss utrustning måste man som underentreprenör ha koll på själv.

Jonas Eriksson tror dock att det har förekommit fler olyckor i år jämfört med tidigare år på grund av att det har vistats så många personer i lokalerna. Just nu är det ungefär 700 personer extra, men utbyggnaden beräknas vara helt klar vid årsskiftet.

Samordningen mellan underentreprenörerna och arbetsmiljön tycker Jonas Eriksson fungerar bra. Varför det har skett flera olyckor på kort tid kan han inte svara på.

– Jag ser dem som helt olika. De hänger inte ihop med varandra. Jag har jättesvårt att säga vad det beror på eftersom jag inte tycker att de hänger ihop.

ANNONS

Håkan Asterhall, inspektör på Arbetsmiljöverket, är nöjd med Södra Cells svar på inspektionsmeddelandet.

– Det här svaret är gediget och ett av de bättre som jag har sett. Sedan hur mycket det följs i verkligheten är något som man inte kan säga, utan det får man i så fall följa upp, säger han.

Vad anser du om att de inte har vidtagit några ytterligare åtgärder efter olyckorna?

– Om de har dessa rutiner som de skriver och följer upp det på ett fungerande sätt ska det inte hända några olyckor. Nu har det hänt, men vi får lita på deras svar. Ingen vill väl att ens personal ska fara illa.

Men Håkan Asterhall tycker att det är konstigt att det har skett flera olyckor i sluttampen av utbyggnadsprojektet.

– Det kan ha att göra med att man börjar slappna av och tänker att man snart ska gå hem. Det finns alltid någon slags kritisk massa för när olyckor kan uppstå. Jag ska inte säga att det är en extremt stor arbetsplats, men det finns massor av språk, kulturer och olika förhållningssätt till säkerhets- och riskbedömning.

ANNONS

En del av olyckorna är fortfarande inte färdigutredda hos Arbetsmiljöverket. När det gäller dödsolyckan ligger ärendet hos polisen.

– Sådana här ärenden tar tid. Det är många instanser inkopplade, bland annat Arbetsmiljöverket. Man ska ju till exempel se om det finns brister i utrustning eller liknande, säger Britt Hermansson, tillförordnat gruppbefäl vid polisens miljö- och arbetsmiljöenhet.

Fakta: Arbetsplatsolyckor

12 februari: En anställd klämde sin arm när ett transporttåg körde på en lift. Ärendet är inte avslutat hos Arbetsmiljöverket.

12 maj: Två kranbilar skulle förflytta en järnställning från en platå där det hängde flera kättingar med järnkrokar. En av järnkrokarna föll ner och träffade en anställd i huvudet. Ärendet är avslutat hos Arbetsmiljöverket.

2 juni: En man avled efter att ha fått ett halvt ton rör över sig när en lyftanordning brast. Ärendet är inte avslutat hos Arbetsmiljöverket och utreds av polisen.

7 juni: En man föll fem-sex meter från en ställning i samband med att han monterade trappräcken i ett trapphus. Ärendet är avslutat hos Arbetsmiljöverket.

9 juni: När en anställd skulle rengöra cisterner med en högtryckstvätt skadade han handen och fick föras till sjukhus med ett köttsår. Ärendet är inte avslutat hos Arbetsmiljöverket.

ANNONS