Sóley Gudbjörnsdóttir gör tårtor. I september flyttar hon och Konditoributiken till Brukstorget som blir ett bröllopscenter med fotograf, smyckeförsäljning, frisör och restaurang.
Sóley Gudbjörnsdóttir gör tårtor. I september flyttar hon och Konditoributiken till Brukstorget som blir ett bröllopscenter med fotograf, smyckeförsäljning, frisör och restaurang.

Sóley reste sig - det är hennes drivkraft

Nu gör hon succé med sina bakverk. I höst flyttar hon in i nya lokaler på Brukstorget. Hon tränger undan de som misstrott hennes förmåga: "Det ger mig bara kraft".

ANNONS
|

Det lyser numera av självförtroende kring Sóley Gudbjörnsdottir. Annat var det för sju år sedan. Vi träffades i samband med ett reportage när hennes sminkbutik på Breareds torg var på väg att avvecklas.

Det var en tuff tid. Tårarna flödade. Sóley var höggravid med tredje barnet och det var svårt att inte bli berörd som medmänniska. I ett moment kom en gammal rektor förbi och spädde på med kommentaren: ”Ja, snart är du väl tillbaka på komvux.”

– Det sitter fortfarande i mitt huvud. Man säger inte så! Alla dessa tankar att jag inte skulle lyckas med något följde mig länge. Det känns skönt för mig att bevisa att jag kan. Många stöttar mig, men jag kan fortfarande höra röster att folk inte tror på mig, men det ger mig bara kraft nu.

ANNONS

Kring 20-årsåldern var hon tillsammans med en man som drev en restaurang. Mannens tankar på att öppna nattklubbar lockade inte. De flyttade isär och Sóley flyttade till Sverige igen.

– Jag ville inte leva det livet längre. Nu har jag varit med samma man i åtta i år och bott på samma ställe i fem år. Det är det längsta för mig. Island är jättemysigt, men jag ville göra lite mer, ha fler alternativ, och det är svårt på Island.

I ungdomens sökande tid blev det oroligt med allt flyttande. Sóley började på komvux för att komplettera skolan som slutade efter grundskolan.

– Jag hade bra betyg i bild och musik. Men jag fick höra på arbetsförmedlingen att man inte kan göra så mycket med bild och musik, att det var drömjobb.

Kreativitet och påhittighet är hennes drivkraft. Det är inte så långt steg mellan sminkning och tårtutsmyckning.

Med fyra barn är det inte enkelt att komma igång med yrkeslivet. Och nu har hon hittat grejen.

– Det hade nog varit enklare med ett vanligt jobb. Men barnen säger ”nej, du ska jobba med det här”. Familjen har varit stöttande för att få allt att gå runt.

ANNONS

Nu har tårarna har bytts ut mot tårtor. Allt har vänt till glädje.

– När jag var mammaledig med Alvin upptäckte jag i ett tv-program att man kunde skapa så mycket med tårtor. Jag blev väldigt fascinerad. Jag gillar att skapa, säger Sóley och fortsätter:

– Jag använde alla anledningar till att göra tårtor till kalas med familjen. Jag hade inte så mycket pengar, men jag gick runt i butiker och frågade om jag fick hyra in mig på någon plats. Ica Sörse nappade på det. Sedan började jag baka med min egen bageriutrustning från mitt eget kök.

Sedan några år tillverkar hon tårtor hemma i Skällinge. Där håller hon även kurser i tårttillverkning. Intresset är betydligt större än förväntat. För närvarande är det högsäsong på grund av alla högtider i maj och juni.

Men det börjar bli trångt hemma i villakällaren som mannen byggde om. Därför satsar Konditoributiken på att hyra lokal på Brukstorget. Det ska vara uppfräschat och klart i september.

– Jag älskar att jobba med händerna. Och nu går det bra.

Sóley skapade sin framtid själv – på egen hand.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta: Sóley Gudbjörnsdóttir

Född: 1981 i Reykjavik.

Uppväxt: ”fram och tillbaka mellan Island och Sverige”. flyttade till Varberg när hon var fyra, till Reykjavik när hon var sex, till Varberg när hon var åtta, nio och själv till Island vid 16. Till Varberg när hon fick barn när hon var 19. Sen till Keflavik igen och hem.

Familj: Man och barnen Amanda (18), Anton (12), Alvin (7), Aldis (5).

Aktuell: Äger och driver Konditoributiken som i september delvis flyttar till Brukstorget.

Utbildning: makeupartist, komvux.

Tidigare sysslor:Drev Face Sthlm på Breareds torg -2010):

ANNONS