Stadsbyggnadskontoret kräver förklaring om uteserveringar

Stadsbyggnadskontoret har varit på plats och inspekterat Brittas strandservering i Apelviken. Nu krävs markägaren – Varbergs kommun – på en förklaring.

ANNONS
LocationApelviken|
|

Restaurangen Brittas 200 kvadratmeter stora uteservering på Apelvikens strand strider mot strandskyddet. Det slår stadsbyggnadskontoret fast efter att ha gjort en inspektion på platsen.

”De utförda åtgärderna (inhägnader, stolar, bord, skyltar, solskydd, solsängar, tältdukstak med mera på område med strandskydd) ses som en anläggning eller anordning som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt enligt miljöbalken 7 kapitel 15 paragrafen punkt 2”, heter det i den skrivelse som stadsbyggnadskontoret har skickat in till kommunen.

Nu kräver stadsbyggnadskontoret en förklaring från markägaren. Och markägaren – det är Varbergs kommun.

Senast den 26 augusti ska kommunen lämna in en skriftlig förklaring till de utförda åtgärderna till byggnadsnämnden.

ANNONS

Men det är inte bara den delen av uteserveringen som ligger nere på badstranden som strider mot strandskyddet.

”Det fanns ett inhägnat område med diverse anordningar på stranden som har en inhägnad förbindelsegång som går till ett annat inhägnat område med diverse anordningar som till stor del har tältdukstak ovan sig”, beskriver stadsbyggnadskontoret den syn som mötte inspektören.

Det innebär att även den uteservering med tältdukstak som Brittas har strax norr om sin restaurang ligger på strandskyddat område. Strandskyddet är nämligen enligt detaljplanen bara undantaget för den del som gäller själva restaurangen och området söder om den.

Enligt stadsbyggnadskontoret finns inte strandskyddsdispens för någon av de båda serveringarna.

Av skrivelsen framgår att ärendet kommer att behandlas av byggnadsnämnden på deras möte den 24 september. Någon risk att Brittas behöver plocka bort de aktuella serveringarna i sommar tycks dock inte föreligga. ”Om de utförda åtgärderna då finns kvar inom strandskyddsområde kan ett beslut om en underrättelse om ett kommande föreläggande komma att tas”, heter det, syftande på den 24 september.

Men att strandserveringen skulle finnas kvar i september är ytterst långsökt. Restaurangen har nämligen bara sökt (och fått) serveringstillstånd fram till den 31 augusti, och har inte signalerat någon ambition att ha kvar serveringen under hösten.

ANNONS

Som HN tidigare berättat har kommunen givit restaurangen serveringstillstånd för de aktuella serveringarna. Av handlingarna i det ärendet framkommer att både polisen och hamn- och gatuförvaltningen har gett grönt ljus till serveringstillståndet, med hänvisning till den ovanliga situationen under coronakrisen.

ANNONS